E-krakers zouden stroomnetten VS zijn binnengedrongen

HoogspanningsmastenVolgens het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid zouden Russische krakers honderden stroomnetwerken van Amerikaanse energiebedrijven zijn binnengedrongen. Die verhalen gaan al langer, maar nu komt de overheid met meer gegevens.
De aanvallen worden waarschijnlijk al jarenlang uitgevoerd en zijn nog steeds niet gestopt, zo meldt het Amerikaanse dagblad de Wall Street Journal op gezag van het ministerie. De aanvallers zouden zo succesvol zijn geweest dat ze in principe de schakelaar hadden kunnen omdraaien, laat de krant een vertegenwoordiger van het ministerie zeggen.
Het aantal getroffen bedrijven is groter dan tot nu toe werd aangenomen: geen tientallen, maar honderden elektriciteitsnetten zouden zijn ‘aangedaan’. Om welke bedrijven het gaat is niet bekend (gemaakt). In maart hadden Amerikaanse krakers de Russische autoriteiten van de grootscheepse e-inbraak beschuldigd. Daarbij doken de namen Dragonfly (Libelle) en Energetic Bear op. Rusland ontkent.

De krakers zouden via slinkse wegen in de systemen zijn doorgedrongen. Daarbij maakten ze gebruik van toeleveranciers e.d. waar de veiligheidsmaatregelen wat minder stringent zijn dan bij de energiebedrijven zelf. Ze gebruikten de inmiddels welbekende methodes om informatie binnen te hengelen. De regelsystemen van de stroomnetten zouden niet met het wereldwijde web zijn verbonden om juist digitale inbraak zo niet onmogelijk dan toch erg moeilijk te maken.

Uitval

Tot nu toe hebben die inbraken niet geleid tot uitval van de stroomvoorziening. Dat zou nog kunnen komen, denken sommige deskundigen. De vraag is natuurlijk wat de e-krakers willen bereiken en vooral ook waarom ze tot nu toe niet hebben toegeslagen als ze daartoe de mogelijkheid hadden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.