Frekwentiehopper kan draadloze verbinding veilig maken

Hedy Lamarr, uitvindster van de breedspectrumfrekwentieveranderingstechniek ook wel frekwentiehoptechniek genoemd (door mij)

‘Uitvindster’ en (vooral )actrice Hedy Lamarr (afb: Harvard)

Onderzoekers van het technologische instituut MIT in Cambridge (VS) hebben een apparaatje ontwikkeld, een frekwentiehopper, dat gegevenspakketjes opdeelt in verschillende radiofrekwenties met een snelheid in de orde van microseconden. Dat zou e-krakers moeten ontmoedigen misbruik te maken van de ‘gaten’ in de draadloze verbindingen zoals bleutooth en wifi.
Digitale inbrekers maken graag gebruik van de kwetsbaarheden van draadloze verbindingen als wifi en bluetooth, die we, ondanks hun gebreken, veelvuldig gebruiken, vooral op het internet der dingen. Door gebruik te maken van speciale programmatuur kunnen ze die door de ether verstuurde gegevenspakketjes onderscheppen. Onderzoekers denken nu een middel gevonden te hebben om dat aftappen tegen te gaan.
Daartoe ontwikkelden ze een frekwentiehopper die de gegevenspakketjes om de paar  microseconden verdeeld over verschillende frekwenties. Die breedspectrumfrekwentiesprongtechniek werd al in de jaren 40 uitgedacht door de van oorsprong Oostenrijkse Hedy Lamarr en de Amerikaanse componist George Antheil , maar anders dan bij die techniek zijn die pakketjes niet duizenden bits groot. Die zouden alsnog makkelijk onderschept kunnen worden. In de MIT-benadering wordt elke bit afzonderlijk ‘aangesproken’ en van een willekeurige frekwentie voorzien, een van de tachtig. Daardoor raken de gegevens ernstig gefragmenteerd en de verandering gaat te snel om er door de krakers iets bruikbaars uit te kunnen destilleren, is het idee.

Het ontvangende apparaat kan de verhaspelde gegevens weer omzetten in bruikbare gegevens. Die moet daarvoor over een sleutel beschikken, uiteraard.

Medische apparaten

De MIT-onderzoekers denken dat hun ‘verhaspelaar’ vooral een oplossing is voor het internet der dingen, aan het web aangesloten apparaten, vooral medische apparaten zoals hartgangmakers en insulinepompjes, maar ook voor het beveiligen van de zogenaamd ‘slimme’ stroommeters.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.