Facebook erkent gebruikers en niet-gebruikers te volgen

Facebook-F in brilFacebook, dat toch al zo zwaar onder vuur ligt, heeft erkend gebruikers en niet-gebruikers te volgen buiten het eigen domein. Volgens Facebook wordt dat gedaan om de veiligheid en de bruikbaarheid van het smoelenboek te vergroten. In Californië moet het bedrijf voor de rechter het gebruik van gezichtsherkenning verantwoorden dat Facebook al sedert 2011 hanteert.

David Braser, verantwoordelijke voor het ‘product’ Facebook, erkende in een blog dat Facebook zowel gebruikers als niet-gebruikers volgt, ook buiten het domein van het sociale medium. Dat zou zijn om de dienstverlening en veiligheid te vergroten. “Als je een toepassing gebruikt of op een stek bent die van onze diensten gebruik maakt, dan krijgen we informatie, ook als je niet ingelogd bent of geen Facebook-profiel hebt. Die toepassingen of webstekken weten niet wie van van hun gebruikers of bezoekers een Facebookprofiel heeft.”
“Of het nu informatie is van toepassingen of webstekken, of die je deelt met anderen op Facebook, we willen dat je dat zelf kan regelen. We willen transparant zijn over welke informatie Facebook heeft en wat het er mee doet”, gaat Braser verder.
Die transparantie gaat niet zover dat ook niet-gebruikers te horen krijgen wat Facebook over hen weet. Privacyactivist Paul-Oliver Dehaye, geen gebruiker, stelde dat het hem niet is gelukt te achterhalen welke gegevens Facebook over hem heeft. Facebook zou die niet kunnen verstrekken. Dat zou te duur zijn. Dehaye: “Ze zeggen in feite dat ze te groot zijn om aan de wet op de bescherming persoonsgegevens te voldoen. De kosten zijn te hoog. Dat is verbijsterend.”

Ierland

Dehaye heeft een klacht ingediend bij de Ierse privacycommissie. Facebook staat (dus) ook al een proces in de VS over de automatische gezichtsherkenning te wachten. In Europa schijnt die mogelijkheid vlak na de lancering weer te zijn geschrapt en Facebook beloofde in 2012 alle voorradige ‘gezichten’ voor Europees gebruik te zullen vernietigen als onderdeel van een uitspraak van de Ierse privacycommissie.

Facebook laat niet af en wil de mogelijkheid echter ook weer aan zijn Europese gebruikers bieden, volgens een aanpak die in de VS is uitgeprobeerd. Daarbij krijgt de gebruiker de gelegenheid akkoord te gaan (of niet) met het gebruik van gezichtsherkenning. Volgens Facebook zouden zo de privacybezwaren worden ondervangen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.