Indiase journalist beschuldigd die digitale inbraak meldde

Identiteitskaart India (Adhaarkaart)

De UIDAI-kaart (afb: the Guardian)

Die Indiase journalist Rachna Khaira van het dagblad Tribune in Chandigargh maakte melding van een digitale inbraak waarbij persoonsgegevens van 1,2 miljard zouden zijn gestolen. Die zouden te koop zijn aangeboden op WhatsApp-groepen voor 500 roepie (minder dan € 10). Khaira zit nu zelf in de beklaagdenbank. De overheidsorganisatie die de gegevens onder beheer heeft (UIDAI) heeft een aanklacht tegen hem ingediend.

UIDAI (Aadhaar) is in India verantwoordelijk voor de uitgave van identiteitskaarten; unieke, vandaar de ‘u’ in de Engelse afko van de naam van die organisatie. Journalisten en journalistenbonden noemden de aanklacht oneerlijk en ongerechtvaardigd en een aanval op de persvrijheid. Volgens de organisatie zou het gaan om louter demografische gegevens en niet om scans van vingerafdrukken en irissen. De Aadhaardatabank is de grootste ter wereld op dit terrein.
Volgens UIDAI zou de journalist zich, onder meer, schuldig hebben gemaakt aan vervalsing en misleiding. Ook tegen mensen die tegen betaling toegang tot de databank zouden hebben gegeven, is een aanklacht ingediend. De organisatie zegt dat de beschuldiging niets te maken heeft met het neerschieten van de boodschapper. Het is aan justitie om er een zaak van te maken, stelt UIDAI. Waarvan akte.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.