Overheid VS spreekt banvloek uit over Kaspersky Labs

Logo en winkel (?) Kaspersky LabsDe Amerikaanse overheid heeft het van origine Russische digitale-beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs gister op de zwarte lijst gezet.  Kaspersky lag in overheidskringen in de VS al langer onder vuur. Het bedrijf wordt er daar van verdacht gemene zaak te maken met de Russische overheid, of althans, het risico daarvan was te groot. Het bedrijf heeft die betrokkenheid dat altijd met klem tegengesproken. In de sferen van die overheidsban (?) heeft ook het bedrijf Best Buy Co besloten geen programmatuur meer van Kaspersky te verkopen. Andere Amerikaanse bedrijven die Kaspersky-producten verkopen geven geen commentaar.
Het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid dat de maatregel bekend maakte, wijst niet alleen op de Russische oorsprong van het bedrijf, maar zegt ook te vrezen dat de Russische overheid Kaspersky kan dwingen haar te helpen bij spionage. Zoals gesteld ontkent Kaspersky banden met de Russische overheid te hebben of welke overheid dan ook. Best Buy verkoopt zijn producten al zo’n tien jaar. Mogelijk dat die relatie opnieuw wordt bekeken, voegde Kaspersky er zuinigjes aan toe.

Prima

Nicholas Weaver, onderzoeker digitale veiligheid aan de universiteit van Californië in Berkeley, noemt de stap van de regering ‘verstandig’. De stap was in juli al aangekondigd. Voor bijna ieder ander in de VS is de Kaspersky-protuur prima, voegt hij er aan toe. Eerder had Weaver verkondigd dat het grootste risico voor de Amerikaanse overheid in het gebruik van producten van Kaspersky ligt in de mogelijkheid dat dat bedrijf gedwongen wordt kwaadaardige elementen toe te voegen aan zijn programmatuur. Volgens cijfers van het bedrijf Statista is Kaspersky verantwoordelijk voor 5,5% van de wereldomzet in anti-malwareproducten (hoe groot is die? rapport).
Sommigen wijzen er op dat Kaspersky-gebruikers die de band met dat bedrijf breken, dan ook alle Kaspersky-programmatuur moeten verwijderen. Volgens Michael Sulmeyer van de Harvard-universiteit hebben antivirusprogramma’s van dat bedrijf toegang tot de ‘geheimste’ regionen van computer en netwerk. “Om dergelijke Russische protuur vrijwillig te introduceren in een geopolitiek landschap waarin de relatie tussen Rusland en de VS minder goed is, zou een te groot risico kunnen zijn, denk ik. Er zijn genoeg alternatieven.” Hij is het eens met Best Buy en denkt dat andere bedrijven dat voorbeeld zouden moeten volgen.

Amazon, dat Kasperksy-producten aanbiedt, wilde geen commentaar leveren. Staples en Office Depot, die beide ook Kaspersky-producten verkopen, reageerden niet toe ze door ABC News om een reactie werd gevraagd. Er lopen diverse onderzoeken in de VS naar de rol van Rusland in de jongste presidentsverkiezingen in de VS eind vorig jaar.
Het is natuurlijk een gotspe dat de FBI, de Amerikaanse federale recherche, (mede) aan de basis heeft gestaan van het banbesluit. De FBI geeft geen nadere informatie of er inderdaad bewijs is gevonden van een connectie tussen de Russische overheid en Kaspersky Labs, maar het lijkt er op dat het blote feit dat het bedrijf zijn oorsprong in Rusland heeft al strafbaar genoeg is. De gotspe is natuurlijk dat diezelfde organisatie in het recente verleden keer op keer bij Amerikaanse techbedrijven heeft aangedrongen in het inbouwen van achterdeurtjes in beveiligingssystemen. Beveiliging en versleuteling zou, in de redenering van de FBI, misdadigers en terroristen vrij spel geven. Oftewel, hoe de pot (FBI) de ketel (Russische overheid) verwijt. Poetin zei teleurgesteld te zijn door de Amerikanen. Dan zal nog wel vaker gebeuren door een land met een ongeleid projectiel als Trump aan het hoofd…

Bron: ABC News, New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.