Digitaal systeem Britse Lagerhuis gekraakt

Het Britse Lagerhuis met Theresa May

Het Britse Lagerhuis lijkt slachtoffer van webkraak te zijn geworden (afb: AP)

Het Britse Lagerhuis is dit weekeinde getroffen door een webaanval. Volgens de systeembe-heerder van het Britse parlement was de aanval gericht. Alle gebruikerspro-fielen zouden er last van gehad hebben. Het is vooralsnog onduidelijk wat de e-krakers beoogden. Er zouden tegenmaatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.
In een e-bericht aan de Lagerhuisleden werd gesteld dat zaterdagmorgen ongewone activiteiten werden ontdekt die wezen op aanvallen op het computernetwerk van de Britse Tweede Kamer. De systeembeheerder heeft in nauwe samenwerking met het Britse centrum voor webveiligheid de aanvallen proberen te weren. De externe toegang tot het systeem werd gesloten. Daarna zijn geen aanvallen meer te zien geweest op de e-mailprofielen van de parlementariërs.
Tot nu toe is onduidelijk hoeveel profielen door de aanvallen zijn getroffen, welke schade is aangericht of welke informatie zou kunnen zijn gestolen. Britse kranten meldden dat de e-mailwachtwoorden van de Lagerhuisleden te koop zou zijn aangeboden.

Waarschuwing

De Britse minister van buitenlandse handel Liam Fox zei tegen de BBC dat het bekend was dat krakers het gemunt hadden op de Britse overheid. “Het is dus niet verrassend dat geprobeerd is bij het parlement e-mailprofielen te kraken. De aanval zou “een waarschuwing zijn voor iedereen dat we meer beveiliging en betere wachtwoorden nodig hebben”, zei Fox tegen ITV News.

Vorige maand werd door een grootscheepse aanval met de WannaCry-worm tenminste een deel van het Britse gezondheidssysteem platgelegd. Verschillende ziekenhuizen kwamen daardoor in de problemen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.