Een databank met de gegevens van 198 miljoen Amerikanen is per ongeluk (?) waarschijnlijk bijna twee weken voor iedereen toegankelijk geweest. De gegevens, verzameld door het nationale comité van de Republikeinse partij, betreffen, onder meer, telefoonnummer, adressen en veronderstellingen over ethnische afkomst en geloof. Het lek werd voor zover bekend ontdekt door het webbeveiligingsbedrijf UpGuard. Onbekend is natuurlijk wie echt als eerste het lek vond.
“Het is ongelooflijk dat dat gewoon op internet staat” zegt Brandon McCrillis van Rendition Infosec. “Criminelen hebben grote interesse in dat soort gegevens.” Ik denk dat ook reclamebedrijven en de Googles van de wereld grote belangstelling (zouden) hebben.
UpGuard ontdekte het lek op 12 juni en de gegevens gingen op 14 juni weer achter slot en grendel nadat de autoriteiten waren ingelicht. Mike Baukes van UpGuard schat dat de databank zo’n tien tot twaalf dagen open heeft gestaan.
De openbaar toegankelijke server was van Deep Root Analytics, een bedrijf dat de Republikeinen helpt met gerichte advertentiecampagnes in verkiezingstijd. Medeoprichter Alex Lundry heeft meegeholpen aan de, niet succesvolle, campagnes van Mitt Romney in 2012 en van Jeb Bush in 2016. Zelf noemt het bedrijf zich de best ingevoerde groep op dit terrein voor de Republikeinen.
Targeted ads
Ten minste twee andere analysebedrijven hebben bijgedragen aan de databank van 1,1 TB: TargetPoint Consulting en Data Trust. Die drie bedrijven hebben er mede voor gezorgd dat we nu met Trump zitten opgescheept, of althans de Amerikanen.
Het gegevensbestand is voor het laatst bijgewerkt in januari en bevat alle kiezers in Amerikaanse staten en de hoofdstad Washington (die ‘statenloos’ is). Het gaat om bijna 200 miljoen kiezers, 60% van alle Amerikanen. De meeste van de gegevens zijn bijeengebracht in twee enorme rekenbladen, met gegevens van 2008 en 2012. Deze bestanden vermelden een partijregistratie, eigen gegevens over ras en of ze telefonisch benaderd mogen worden.
Een ander gegevensbestand is bijgewerkt toen Trump ingezworen werd. Daarin staat, onder meer, hoe kiezers denken over bepaalde politieke thema’s. Een van de 46 categorieën in dit bestand schat de grootte van de kans in dat die kiezer in 2012 op Obama heeft gestemd.
Bron: New Scientist