De groep e-krakers die digitaal bij de Amerikaanse gluurdienst NSA inbraken en een deel van hun buit openbaar maakten, zeggen ook gegevens te hebben over de atoomprogramma’s van China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Ook zouden ze nog meer informatie hebben over digitale zwakheden van, onder meer het Windows 10-besturingssysteem, het systeem waar het bij de jongste webaanval van eind vorige week om ging.
De groep, die bekend staat als de ShadowBrokers (schaduwhandelaars), liet via hun blog weten in een vreemdsoortig Engels dat die extra informatie maandelijks deels zal worden vrijgegeven aan ‘abonnees’. Vandaar die naam ‘handelaars’. “Het is net zoiets als de wijn-van-de-maandclub. Iedere maand kunnen mensen abonneegeld betalen en dan krijgen ze informatie”, schrijft de groep.
Er zijn dus bijdehandjes die in dit soort zaken handel zien. Deze krakers zijn (lijken) handiger met digitale systemen dan degenen die de jongste losgeldaanval hebben opgezet. Inbreken bij een machtige organisatie, die kan beschikken over miljardenfondsen, is geen kattenpis. Overigens kunnen kopers van die informatie nog altijd beschuldigd worden van heling, al zullen de Schaduwhandelaars hun digitale doen en laten beter afschermen dan de vorige week voor opschudding zorgende losgeldklunzen.
Het lijkt er wel op of de Schaduwhandelaars lol hebben in activiteiten. Microsoft moet vrezen voor nog meer problemen en die eveneens machtige NSA is behoorlijk in zijn hemd gezet. “Door te dreigen met een bekendmaking van nieuwe lekken lijken de ShadowBrokers de vijandigheid tussen Microsoft en de overheid te willen aanwakkeren”, schrijft onafhankelijk onderzoeker Marcy Wheeler in zijn blog.
Microsoft reageerde niet meteen op een verzoek om commentaar. Zondag bekritiseerde het bedrijf de NSA. Al langer strijden de techbedrijven tegen pogingen van de Amerikaanse overheid om ze te dwingen hun beveiliging te verzwakken. Die zou het misdadigers en terroristen makkelijker maken hun euvele daden voor te bereiden en uit te voeren.
WannaCry
Deskundigen gaan er van uit dat de Schaduwhandelaars niet verantwoordelijk zijn voor de jongste WannaCry-aanval, maar dat ze die wel makkelijker hebben gemaakt met de openbaring van de NSA-kennis. Volgens Joseph Lorenzo Hall, hoofd technologie van het (Amerikaanse) centrum voor democratie en technologie, zou het bezit van de kennis over de atoomprogramma’s van verschillende landen nogal verontrustend zijn. “Hoewel ze niet de beste communicatieadviseur lijken te hebben, hebben ze toch bewezen dat ze ergens binnen kunnen komen. Die atoomzaken zijn bijzonder hachelijk en dat zich ik als natuurkundige.”
Eerder hebben de Schaduwhandelaars geprobeerd hun buit aan de hoogstbiedende te verkopen. Daar kwamen weinig kopers op af, zegt de groep nu. Het nieuwe ondernemingsmodel met abonnementen zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.
Bron: Washington Post