FBI zou bijna 1 miljoen betaald hebben voor kraken iPhone

Dianne Feinstein

Democratisch senator Dianne Feinstein (foto: Huffington Post)

De FBI zou negen dollarton (€ 825 000) hebben neergeteld voor het kraken van de iPhone 5C van San Bernardino-schutter Saïd Farook. Dat bedrag zou zijn genoemd door de Californische Democratische senator Dianne Feinstein in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat waarin FBI-directeur James Comey werd ondervraagd over de kraak.

Farook schoot in 2015 samen met zijn vrouw veertien mensen dood. Hij had trouw gezworen aan de terreurgroep IS. Volgens de FBI stond er waardevolle informatie op het toestel, maar Apple weigerde de telefoon te ontsleutelen vanwege privacyoverwegingen. Een onbekend persoon of bedrijf heeft de FBI vervolgens geholpen, maar daar hing wel een prijskaartje aan.

Comey liet vorig jaar al doorschemeren dat het om veel geld ging, maar hij heeft nooit gezegd hoeveel. Hij corrigeerde Feinstein niet tijdens de hoorzitting. Persbureau AP en andere nieuwsorganisaties hebben eerder geprobeerd via een rechtszaak het bedrag los te peuteren, maar de FBI hield vol dat de informatie geheim was en moest blijven, omdat ‘vijanden’ er weleens mee aan de haal zouden kunnen gaan. Naar verluidt heeft de FBI weinig van zijn gading kunnen vinden op de gekraakte telefoon.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.