Een Amerikaanse federale rechter heeft vrijdag Roman Seleznev (27) veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 170 miljoen dollar (bijna 160 miljoen euro), te betalen aan de door Seleznev benadeelde bedrijven. Hij werd er van beschuldigd bij meer dan 500 Amerikaanse bedrijven digitaal te hebben ingebroken en, onder meer, creditkaartnummers gestolen en doorverkocht.
De veroordeeelde Rus, zoon van, naar het schijnt, het bekende Russische parlementslid Valeri Seleznev, had voordat de rechter zijn vonnis uitsprak om clementie gevraagd. Hij verontschuldigde zich tegenover zijn slachtoffers en berouwde zijn zonden. Ook zou hij last hebben van medische problemen als gevolg van een terroristische aanslag in 2011 in Marokko. Volgens de rechter was de aanslag een uitnodiging het rechte pad te kiezen. In plaats daarvan vergaarde hij zich fortuin ten kost van honderden kleine ondernemingen, zei rechter Richard Jones. “Je werd maar door één ding gedreven: hebzucht,”
Na het vonnis last Seleznevs advocaat Igor Litvak een handgeschreven verklaring van zijn cliënt voor dat een lange veroordeling een politiek vonnis was in een periode van oplopende spanningen tussen de VS en Rusland. “Het toont aan dat ik een politiek gevangene ben. Ik werd ontvoerd door de Amerikanen (op de Malediven in 2014; as). Ze gebruiken me nu als kop van jut. De boodschap van de VS is niet de juiste manier om Poetin of welke regering dan ook te laten zien hoe het recht werkt in een democratie.” Hij smeekte ook zijn eigen regering om hem te helpen.
Aanklaagster Anette Hayes vond de verklaring ‘bevreemdend’. Hij vertelt de rechter dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, maar laat dan zijn advocaat verklaren dat het om een politiek proces gaat, stelt ze. “Hij heeft in Amerika een keurig proces gekregen zoals ook een Amerikaanse burger dat gekregen zou hebben.”
In 2011 werden hem 29 wetsovertredingen ten laste gelegd en hij werd in 2014 door Amerikaanse geheime agenten op de Malediven opgepakt, met behulp van de plaatselijke politie, toen hij daar met zijn vriendin uit Rusland aankwam. Vandaar werd hij eerst naar Guam en later naar de VS overgebracht. Op die ontvoering ging Hayes niet in. Het aantal aanklachten steeg tot 40 en vorig jaar augustus werd hij door de jury schuldig verklaard aan 38 daarvan.
Vijftien jaar
Vijftien jaar lang zou Seleznev digitaal hebben ingebroken in betalingssystemen van honderden bedrijven. Hij zou bijna driemiljoen creditkaartnummers in zijn bezit hebben gehad toen hij werd opgepakt. De bedrijven zouden door zijn toedoen 170 miljoen dollar schade hebben geleden.
Volgens het Amerikaanse OM zou dat het hoogste bedrag zijn dat ooit door de rechtbank zou zijn behandeld. Seleznev zou ook als een bendeleider hebben geleefd en zijn geld besteed hebben aan snelle auto’s, dure boten en luxereizen. De aanklagers hadden 30 jaar geëist om de e-krakers in de wereld een voorbeeld te stellen. Nooit eerder zou een digitaal crimineel die op zo’n schaal opereerde zijn achterhaald, opgepakt en veroordeeld door een Amerikaanse jury.
De ouders van Seleznev scheidden toen hij 2 was, zijn alcoholische moeder stierf toen hij 17 was. Hij hield aan de bomaanslag in 2011 aan zware hoofdwond over, waar hij volgens zijn artsen nooit echt van zal genezen. Zijn vrouw scheidde zich van hem toen hij na de aanslag in coma lag. Met dat droevige verhaal trachtte zijn advocaat de districtsrechter te vermurwen. Saleznev heeft aangeboden zijn kennis in te zetten om webmisdaad te bestrijden, maar dat aanbod kwam volgens het OM te laat.
Bron: ABC News