Sleepnet Franse geheime diensten wellicht vaker toegestaan

De Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE

In het hoofdkwartier van de Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE (afb: DGSE)

Het Franse parlement lijkt bereid de bevoegdheden van de inlichtingdiensten uit te breiden om massaal communicatie-gegevens te verzamelen. Het sleepnet dreigt een normaal middel te worden in dit EU-land, dat met het Verenigd Koninkrijk sterk geneigd is zijn veiligheidsdiensten alle ruimte te geven, niet ingeperkt door privacyrechten van zijn burgers.

De Franse parlementscommissie veiligheidsdiensten (commissie stiekem) heeft in zijn jaarverslag een lans gebroken voor het massaal, ongericht verzamelen van communicatiegegevens door de inlichtingdiensten. Als dat voorstel wet wordt dan wordt de sleepnetmethode normale praktijk in Frankrijk. Nu zijn de diensten nog gebonden een wet die stelt dat de persoon of personen in kwestie een dreiging moeten vormen of anderszins onder verdenking staan.
Overigens is die regel, gebruikmakend van de heersende noodtoestand, al wel twee keer opgerekt. Ook van familie en bekenden van een verdachte mogen nu gegevens worden verzameld.
Met het voorstel doorbreekt de Franse parlementscommissie een taboe. De oorspronkelijke wet uit 1991 gaat er van uit dan een dergelijke maatregel maar een iemand kan treffen op basis van gegronde verdenking. Daar is in het huidige voorstel geen enkele sprake meer van.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.