Digitale inbrekers stelen $ 30 mln van overheid VS

IRS-hoofdkantoor in Washington DC

IRS-hoofdkantoor in Washington DC (afb: WIki Commons)

Met een webhulpmiddel bedoeld als invulhulp voor belastingformulieren voor Amerikaanse studenten hebben digitale inbrekers door het ‘stelen’ van identiteiten 30 miljoen dollar gestolen van de Amerikaanse overheid. Van zo’n 100 000 studenten zou de identiteit zijn gestolen nadat de inbrekers konden inbreken in invulhulpsysteem waarmee financiële informatie kan worden doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst IRS. In 2015 gebruikten 17 miljoen studenten dat systeem.

Het is voor de Amerikaanse belastingdienst een steeds groter probleem. E-krakers vinden steeds listiger wegen om op het web financiële documenten te stelen. De dienst raakte alleen al in 2013 5,8 miljard dollar kwijt door geld te versturen naar mensen die zich voor de rechthebbende uitgaven. Die acties waren gericht op scholen, ziekenhuizen en restaurants, maar daar schijnen nu de studenten aan te zijn toegevoegd.
IRS-baas John Koskinen verklaarde vorige week tegenover de Senaatscommissie voor financiën dat duizenden mensen zouden kunnen worden getroffen door de identiteitsdiefstal. Uitbetalingen aan 52 000 belastingbetalers werden vertraagd om zich ervan te vergewissen dat de ontvangers ook degenen waren voor wie ze zich uitgaven. “Het was duidelijk dat een deel rechtmatige studenten waren, maar een deel identiteitsdieven. We hebben het systeem gesloten”, zei Koskinen tegen de commissie.

Het gaat om een hulpmiddel waarmee gebruikers automatisch hun belastinginformatie kunnen ophalen. De inbrekers deden zich voor als studenten (8000) die belasting terug wilden krijgen. Ze begonnen het financiële hulpprogramma zoals een gewone student en gebruikten vervolgens het IRS-hulpmiddel om belastinginformatie te gebruiken van ouders en hun kinderen. Met die, gestolen, informatie is het ze gelukt de belastingdienst zo’n 30 miljoen dollar lichter te maken. De IRS heeft 14 000 gefingeerde aanvragen geblokkeerd.

Zonder invulhulp

De belastingdienst blokkeerde het hulpmiddel in maart wanneer veel studenten leningen opnemen. Voorlopig zal het ook niet voor het najaar weer in gebruik worden genomen. De IRS merkte al in september dat er iets mis was, maar besloot niet meteen de boel op slot te gooien omdat vele miljoenen studenten anders in financiële moeilijkheden zouden komen.
Dat betekent niet dat de studenten nu zonder geld komen te zitten. Ze kunnen het formulier wel invullen maar nu zonder de invulhulp.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.