Noors bedrijf bouwt kille kluis voor digitale schatten

Digitale schatten opslaan in diepvrieskolenmijn op Spitsbergen

Rune Bjerkestrand (groen jack) tussen de hoofden van het nationale archief in Brazilië en Mexico (afb: Arctic World Archive)

In een voormalige kolenmijn op Spitsbergen , een paar honderd kilometer van de Noordpool heeft het Noorse bedrijf PiqI de wat het noemt “veiligste bewaarplaats ter aarde” ingericht voor waardevolle digitale informatie. De bewaarplaats zou ‘rampbestendig’ zijn. Er heersen diepvries-omstandigheden “ver weg van de politieke en natuurkundige instabilitieiten in de rest van de wereld”, zo heet het.
Volgens het bedrijf is het arctisch wereldarchief er voor elk land, organisatie, bedrijf of persoon dat/die zijn/haar waardevolle, digitale gegevens veilig wil opslaan, waarbij die steeds toegankelijk blijven, ook in de toekomst. Volgens PiqI zijn er al gegevens opgeslagen uit Brazilië, Mexico en Noorwegen die daar honderden jaren kunnen worden bewaard en beschermd zouden zijn tegen elektronische of kernaanvallen.
Het digitale archief  werd eind maart geopend in de aanwezigheid van de nationale archivarissen van Brazilië en Mexico. “Ze brachten enkele van hun waardevolste documenten en bewijsstukken mee van hun nationale geschiedenis om hier op te slaan”, vertelt PiqI-directeur Rune Bjerkestrand.

De Brazilianen brachten een kopie mee van de wet die de slavernij afschafte en kopieën van grondwetten, naast foto’s van de hoofdstad Brasilia. De Mexicanen kwamen met hun grondwet, onafhankelijkheidsverklaring en andere documenten van culturele en geschiedkundige waarde. Volgens Bjerkestrand zijn de gegevens op Spitsbergen beschermd tegen rampen, oorlogen en webaanvallen en ook tegen technologische ‘vervreemding’ (het in onbruik raken van een digitale opslagtechniek).

Film

Alle gegevens worden op film opgeslagen waardoor ze ‘onbereikbaar’ zouden zijn voor een aanval of voor wijzigingen. “We zetten de gegevens in feite om in grote blok-codes (QR-code)“, legt Bjerkestrand uit. De kwetsbaarheid van het systeem zit hem natuurlijk in de toegankelijkheid van de ‘digitale kluis’. Ik mag aannemen dat Bjerkestrand en zijn klanten dat beseffen.

Op Spitsbergen is al een mondiale zaadopslag, een initiatief om de diversiteit van oogstgewassen te waarborgen in geval van een grote katastrofe (vooropgesteld dat de mens die overleeft).

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.