Britse GCHQ ontkent Trump te hebben afgeluisterd

Dontald Trump beschuldigt Obama hem te hebben afgeluisterd

Trump zou in oktober tijdens de campagne door (handlangers van) Obama zijn afgeluisterd

De Britse inlichtingen-dienst GCHQ heeft ongebruikelijk fel gereageerd op suggestie van het Witte Huis dat de dienst toenmalig president Obama heeft geholpen Donald Trump af te luisteren. Een woordvoerder van de inlichtingendienst noemde die beschuldigingen ‘onzin’ en ‘volstrekt belachelijk’. De Britse regering zei later dat het Witte Huis had verzekerd de beschuldigingen niet niet meer te herhalen.
Het is heel ongebruikelijk dat de GCHQ in het openbaar uitlaat over zijn activiteiten. Nog ongebruikelijker is dat de geheime dienst dergelijke krasse bewoordingen gebruikt om de beschuldigingen tegen te spreken.
De beschuldiging komt van Andrew Napolitano, een commentator van de conservatieve zender Fox News. Hij beweerde deze week uit inlichtingenbronnen te hebben vernomen dat Obama de Britten had gevraagd Trump af te luisteren, zodat er ‘geen sporen’ naar Amerika zouden wijzen. Trumps woordvoerder Sean Spicer herhaalde die beschuldiging toen hem donderdag opnieuw werd gevraagd welke bewijzen Trump nu eigenlijk heeft dat hij werd afgeluisterd.

De Britten hadden weinig zin bij het gehakketak in Washington over de beschuldiging van Trump te worden betrokken. GCHQ werkt zeer nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendiensten, vooral de roemruchte NSA .

Clapper

James Clapper, het voormalige hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, sprak meteen tegen dat Trump was afgeluisterd. Het Witte Huis hield echter vol dat Trump wel degelijk bewijzen heeft voor zijn beschuldigingen.
Spicer zwakte later zijn aantijgingen echter af. Hij wees erop dat Trump in een van zijn tweets het woord ‘aftappen’ tussen aanhalingstekens had gezet. Bovendien had Trump niet Obama persoonlijk bedoeld, maar meer in het algemeen de regering-Obama.
De Senaatscommissie voor inlichtingendiensten maakte bekend van niets te weten en ook de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, Devin Nunes, zei geen bewijzen voor de beschuldiging te hebben gezien. Nunes is een groot aanhanger van Trump. En nu dus dat proefballonnetje van Napolitano. De vraag is wanneer Trump gaat beseffen dat hij geen campagne meer voert, maar president van Amerika is.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.