FSB maakte gebruik van halfcriminele e-krakers

Russische criminele kraakgroep Sjaltai boltai opgeroldAl een aantal jaren stalen Russische krakers digitaal ongestraft brieven en documenten van hooggeplaatste Russen. De nationale veiligheidsdienst FSB, opvolger van de beruchte KGB, spoorden hen op en maakten een afspraak. Nu zijn de halfcriminele e-krakers opgepakt, bekend onder de naam Sjaltai Boltai, opgepakt. Alexander Glazastikov ontsprong de dans doordat hij in Estland zat. Daar klapte hij uit de school. Met de digitale inbraak bij de Democratische conventie vorig jaar in Amerika zouden ze niets te maken hebben gehad. Ze opereerden alleen in Rusland, zei Glazastikov.

Glazastikov vertelde dat ze het aanbod van de FSB hadden geaccepteerd: laat ons eerst zien wat je hebt in ruil voor bescherming. Kennelijk ging er iets mis en de leider van de groep en twee andere krakers zijn opgepakt. Glazastikov probeert in Estland politiek asiel te krijgen.

Volgens Glazastikov had hun leider Vladimir Anikejev Sjaltai Boltai opgezet om informatie te publiceren in het publieke belang. Hijzelf was bij de groep gegaan omdat hij zich op zijn werk verveelde (hij deed iets in de verkoop).
De groep kreeg al gauw aandacht door het publiceren van brieven van regeringsvertegenwoordigers, kunstenaars en het Kremlin welgevallige zakenmagnaten, waaruit hun cynisme en gewetenloosheid sprak. De oorspronkelijke ideële opzet kreeg wat  louchere bijkleuring toen de groep de bestolenen ging afpersen.

Rode lijn

Glazastikov denkt dat de groep in 2015 voor de autoriteiten een rode lijn is gepasseerd toen die brieven en documenten publiceerde van het ministerie van defensie. Na die diefstal stuurden ze een open brief naar het hoofd van de militaire contraspionagedienst, waarin ze zich vrolijk maakten over het onvermogen van die dienst zaken geheim te houden.

“We speelden met vuur. Die dienst raakte in ons geïnteresseerd na die brief”, zei Glazastikov in een vraaggesprek met het Russische tv-station Dozjd. Hij zei dat niet nader genoemde personen de defensiedocumenten hadden gekocht voor ongeveer 100 000 dollar. Ook de FSB, die in heftige concurrentie is met andere spionagediensten, kwam in actie. Die zouden de groep hebben laten weten: “We weten alles van jullie. We arresteren je niet, maar willen weten wat je doet.” Noch de FSB noch het defensieministerie willen reageren op het verhaal van Glazastikov.
Volgens hem had Anikejev contact met krakers die gegevens en documenten stalen en ook contact hadden met de slachtoffers en met opdrachtgevers. Hij denkt dat de groep sedert 2014 zo’n 2 miljoen dollar binnenhaalde, waarvan overigens een groot deel op ging aan operationele kosten. Hij zou zelf minder dan 100 000 dollar hebben gekregen.

Intimidatie

De leider van de groep zou geen namen hebben genoemd van de FSB-agenten waarmee hij samenwerkte. Daarom kon hij ook niet vertellen of het de in december gearresteerde agenten zijn geweest. Twee van die gearresteerde agenten werden in de Russische pers met naam genoemd: Sergei Michailov en  Dimitri Dokoechajev, hoofd en adjuncthoofd van het informatiebeveiligingscentrum van de FSB. Volgens de Russische media werd Michailov gearresteerd op een manier om angst in te boezemen. Hij werd gearresteerd tijdens een vergadering van FSB-leidinggevenden en afgevoerd met een zak over zijn hoofd.

Anikejev had Glazastikov gevraagd naar Rusland te komen, maar die weigerde. Het had het idee dat er stront aan de knikker was en dat de groepsleider al gearresteerd was. Een andere kraker, Konstantin Tepljakov kwam wel naar Rusland en werd aangehouden. De aanhouding van Anikejev werd later officieel bevestigd. Glazastikov zei niet te weten dat ook een ander lid van de e-kraakgroep, Alexander Filinov, was gearresteerd. Die is donderdag in Moskou voorgeleid. Zijn voorarrest is tot april verlengd.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.