De sproeier besproeid. Het is natuurlijk al eerder gebeurd dat een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in digitaal inbreken of het doorbreken van versleuteling zelf digitaal gekraakt wordt. Het vorig jaar juli was het Italiaanse Hacking Team de pineut. Nu is het Israëlische bedrijf Cellebrite dat, onder meer, de iPhone-versleuteling zou hebben gekraakt voor de Amerikaanse FBI, het slachtoffer geworden van e-krakers, zo meldt de webstek Motherboard. Het bedrijf geeft de inbraak op een van zijn servers toe en gaat de zaak uitzoeken.
Motherboard-medewerker Joseph Cox vertelt dat iemand hem 900 GB aan gegevens van de computers van Cellebrite aanbood. De meeste van die gegevens gaan over technische zaken en logbestanden, maar er zitten ook klantgegevens tussen. Zo vond Cox berichten van Rusland, Turkije en landen rond de Perzische Golf.
Volgens Cellebrite zou het onder meer gaan om een kopie van een oud managementsysteem. Er zou contactinformatie met klanten op staan en versleutelde wachtwoorden die nog niet waren overgeheveld naar het nieuwe systeem. Hoewel het bedrijf nog niet weet of de klanten gevaar lopen, heeft Cellebrite zijn afnemers wel alvast aangeraden hun wachtwoorden te vervangen.
Cellebrite specialiseert zich in het ‘melken’ van gegevens van mobiele apparaten voor politie en inlichtingendiensten. Het zou dat al bij zo’n 15 000 mobiele telefoons hebben gedaan. Het maakt ook programma’s om gegevens van oude op nieuwe telefoons over te zetten. Overigens heeft het bedrijf nooit toegegeven dat het de iPhone van de San Bernardino-moordenaar heeft gekraakt. Ook de FBI heeft daar nooit duidelijkheid over gegeven.
Bron: ABC News