Microsoft wil gebruikers WIndows 10 wat meer macht geven

Het scherm van Windows 10

Het blokkenscherm van Windows 10

Windows 10 heeft misschien technische vooruitgang opgeleverd, maar Microsoft heeft zichzelf in die versie toch wel erg veel rechten toegeëigend. Zo kun je in Windows 10 niet meer, zoals in eerdere Windows-versies, bepalen welke bijgewerkte programmatuur je wilt gebruiken. En Microsoft is wel erg gretig bij het verzamelen van je gegevens zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Het lijkt er nu op dat Microsoft, na klachten van verschillende privacyorganisaties, de gebruiker weer wat meer macht over zijn eigen gegevens wil geven. Eerst zien en dan geloven.

Juli vorig jaar klaagde de Franse organisatie CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertés) dat Microsoft wel erg veel gegevens verzamelt zonder daar toestemming voor te vragen. Een maand later volgde de Amerikaanse tegenvoeter EFF. Microsoft zou via Windows 10 een nooit eerder vertoonde hoeveelheid gegevens binnenhalen zonder rekening te houden met de gebruiker. Dan hebben we het over de plaats waar de gebruiker zich bevindt, de tekst die hij/zij intikt, zijn/haar stem, zijn/haar telefoonactiviteit en webgedrag. Dat alles onder het mom dat dat al die gegevensgaring de gebruiker ten goede komt wat over het algemeen gewoon geleuter is.

Onlangs reageerde Microsoft op de klachten, via een blogbericht van Terry Myerson, verantwoordelijk voor Windows. Er zullen veranderingen komen die de gebruiker weer eigenaar van zijn persoonsgegevens zal maken, belooft hij. Het bedrijf gaat de gebruikers ook vertellen op zijn privacypagina hoe allerlei instellingen kunnen worden gewijzigd. Daarmee wordt overigens niet alle graaizucht tenietgedaan. Het zou volgens Myerson gaan om een eerste stap. Microsoft zal de mogelijkheden voor de gebruiker gaandeweg uitbreiden.

Vereenvoudigen

Microsoft zou de instelling ook willen vereenvoudigen door de gebruiker te vragen welke gegevens hij/zij met Microsoft wil delen en welke niet. Daarbij zou dan ook uitgelegd worden wat er gebeurt (mag je hopen).

Het bedrijf verzamelt ook veel gegevens bij het oplossen van problemen met de computer of het verbeteren van producten. Die ongewilde gegevensoverdracht zal beperkt worden, althans de gebruiker krijgt de mogelijkheid voor ‘basaal’ te kiezen of voor ‘volledig’. Die basisgegevens zouden dan wezenlijk zijn voor het functioneren van WindowsMicrosoft. De veranderingen zullen waarschijnlijk bij de eerste grote bijwerking worden doorgevoerd. Ik mis nog een duidelijke toezegging over wanneer welke gegevens Microsoft van me waar bewaart en hoe ik die kan vernietigen. Finaal. Het blijft oppassen met techbedrijven.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.