Rusland zou er op uit zijn Duitsland te ontwrichten

BfV-baas Hans-Georg Maassen

BfV-baas Hans-Georg Maassen: Dreiging …

Volgens de Duitse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschütz) zou Rusland er op uit zijn om in de aanloop naar de Duitse verkiezingen voor de Bondsdag volgend jaar Duitsland te destabiliseren. Rusland zou dat doen door propaganda en webaanvallen. “Er is groeiend bewijs van pogingen om de landelijke verkiezingen volgend jaar te beïnvloeden”, zei BfV-baas Hans-Georg Maassen.

Volgens de inlichtingendienst is Rusland schuldig aan het kraken van de computers van het conventiecomité van de Democratische partij eerder dit jaar. De Russische regering heeft dat ten stelligste ontkend. Vorige maand zei Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Poetin: “Geloof me, we verwachten webaanvallen tijdens verkiezingscampagnes, elke verkiezingscampagne in Rusland. Er zitten mensen achter deze aanvallen die werken vanuit Duitsland of welk ander Europees land ook.”
Maassen maakt zich zorgen om de steeds grotere rol van de sociale media bij de verkiezingen, vanwege hun gevoeligheid voor valse informatie. “We zijn bang dat daar echokamers worden gemaakt en dat netbots worden gebruikt om met nepnieuws de opinie te beïnvloeden.”

Door de Russische overheid gecontroleerde media en pro-Russische blog in Duitsland melden regelmatig misdaden van immigranten, waarbij ze inspelen op de onderbuikgevoelens van de Duitse kiezer. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich persoonlijk sterk gemaakt voor de ruimhartige opvang van vluchtelingen (“Wir schaffen das”).
Ook zijn Duitse politici en een onderzoekscommissie van het Duitse parlement recent het slachtoffer geweest van kraakoperaties, waarbij informatie is gestolen bedoeld om de betreffende te beschadigen, meldt de BfV. “We verwachten meer webaanvallen in de aanloop naar de verkiezingen (volgend jaar; as).” De datum daarvan is nog niet vastgesteld, maar verwacht wordt dat die in oktober zal zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.