Google maakt nieuwsgierige WhatsApp-variant Allo

Google berichtendienst AlloGoogle heeft het al een aantal keren geprobeerd om een eigen berichtendienst op te zetten (zoals Google+), maar heeft de dominante positie van WhatsApp en Facebook nooit kunnen benaderen, laat staan bedreigen. Nu doet de gigant een nieuwe poging met Allo en koppelt er meteen wat kunstmatige intelligentie aan vast. De toepassing blijkt nieuwsgieriger dan Google heeft beloofd dat die zou zijn. Voor het resultaat, is de smoes.

De nieuwe toepassing wordt met argwaan bekeken door hoeders van onze privacy. Dat heeft te maken met de koppeling van de kunstmatige ‘intelligente’ Assistent van Google aan de toepassing. Daardoor zou geen volledige versleuteling van zender-tot-gebruiker standaard mogelijk zijn. Google Assistent moet je berichten kunnen lezen om een bijdrage te kunnen leveren, dus kan Google dat ook en dus de politie (vooropgesteld dat ze een gerechtelijk bevel hebben). WhatsApp heeft sinds enige tijd een volledige versleuteling van zender-tot-ontvanger.
Bij Allo zou een ‘progressief’ bewaarbeleid worden gehanteerd, was beloofd. De teksten zouden niet voor ‘eeuwig’ opgeslagen worden, maar ‘vluchtig’. Dat zou betekenen dat je geschiedenis niet voor altijd op de servers van Google zou worden bewaard en anoniem, zodat die niet te koppelen (zouden) zijn aan de verzender. Dat was de bedoeling. Nu de toepassing beschikbaar is, is van dit verdwijnbeleid niets terug te vinden. Standaard worden alle berichten opgeslagen en gekoppeld aan een profiel.

Instellingen

Die instellingen zijn te veranderen. Je kunt een volledige versleuteling krijgen en je hebt de mogelijkheid voor een icognito-modus. Daarmee heeft Google Assistent ook geen toegang tot de berichten. Eerder verstuurde berichten kunnen ook handmatig worden gewist.
Google zegt dat die beloofde ‘vluchtigheid’ van de opgeslagen gegevens is verdwenen om de ‘slimme’ Assistent-ondersteuning mogelijk te maken, die ook leert van het gekeutel in de berichten. Er zijn mensen die daarvoor hun privacy graag opofferen.

Commentaar van Google: “We geven gebruikers het beheer over hun gegevens in Allo. Onze aanpak is eenvoudig: je geschiedenis wordt bewaard totdat je die wist.” Je kunt in Allo losse berichten, maar ook hele conversaties wissen en je kunt een tijdinstelling gebruiken om je berichten automatisch na een bepaalde tijd te wissen. Dat moet genoeg zijn, vindt Google. Nu afwachten of er iemand op Allo zit te wachten.

Snowden kritisch

Klokkenluider Edward Snowden was kritisch over Allo. “Wat is Allo? Dat is een toepassing van Google die alle berichten opslaat en die aan de politie geeft als die er om vraagt”, twitterde hij. Hij raadde zijn volgers af de toepassing te gebruiken. Het is begrijpelijk dat Snowden het niet zo op Google heeft, die is rijk geworden door zijn gebruikers te volgen, maar in deze denk ik dat hij wat al te hard is.

Bronnen: the Guardian, le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.