De digitale gijzelaar slaat terug

LosgeldaanvalHet leek even een lucratieve bezigheid te worden, digitale gijzeling: je kaapt, liefst, een computersysteem van een bedrijf of instelling (ziekenhuizen waren favoriet), zet de boel ‘op slot’ en je biedt aan tegen losgeld het systeem weer vrij te geven. Nu kan de digitale gijzelaar terugslaan dankzij het initiatief Nooit-meer-losgeld van Europol, de Nederlandse politie en het aan de weg timmerende van oorsprong Russische webbeveiligingsbedrijfI Kaspersky-lab. Met hun hulpmiddelen zouden de gijzelaars hun computer(systeem) weer vrij krijgen zonder dat ze hoeven te betalen, is het verhaal.
Op die webstek worden vier ‘ontsleutelaars’ aangeboden, elk voor een type afpersprogrammatuur. Als de gebruiker het kwaadaardige progje heeft verwijderd, wat met een gewoon antivirusprogramma is te doen, dan zal de ‘onsleutelaar’ de bestanden bevrijden. Niet alle gijzelaars zullen geholpen kunnen worden, want de ontwikkelaars kennen niet alle codes waarmee webboeven werken. De ontwikkeling zou een grote stap vooruit zijn, zegt  Raj Samani, hoofd beveiligingstechnologie bij Intel in Europa, het Middenoosten en Afrika. “In het verleden kon je alleen maar betalen of je bestanden als verloren beschouwen. Er is nu een derde mogelijkheid.”
Het eisen van losgeld is, zoals gezegd, een populaire bezigheid. Volgens het Kaspersky Lab neemt het aantal gevallen sterk toe: van 131 000 gevallen in 2014 naar 718 000 in 2015. Ziekenhuizen zijn als doelwit bijzonder geliefd bij de webcriminelen. Volgens een recent rapport van het bedrijf Solutionary waren in het tweede kwart van dit jaar in 88% van de computergijzelingen ziekenhuizen het slachtoffer.

Simpel

Een simpele beschermingsmaatregel is natuurlijk regelmatig een reservekopie van je bestanden te maken. Zorg dan wel dat die los van je computersysteem is, want anders wordt ook je externe harde schijf ook meegegijzeld. Een goed antivirusprogramma is ook wat waard, maar wat is betrouwbaar als zelfs Norton is te fnuiken? Wees attent op presentjes in de vorm van bestanden en documenten ook als die van vreinden en bekenden komen, zeggen de mensen van Nooit-meer-losgeld. Dat wordt al weer een stuk ingewikkelder.
Misschien is het voor ziekenhuizen een ideetje om het ziekenhuissysteem los te koppelen van het wereldwijde net. Daar zitten wat haken en ogen aan (die op te lossen zijn, dunkt me), maar zo ben je wel verlost van die digitale gijzelingen.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.