Frankrijk: Microsoft verzamelt te veel gegevens

MicrosoftlogoDe Franse privacycommissie CNIL heeft techbedrijf Microsoft opgedragen te stoppen met de overdadige verzameling van gegevens van gebruikers van het besturingsssysteem Windows 10. Het bedrijf, dat zich opwerpt als beschermer van jouw persoonlijke levenssfeer, verzamelt die gegevens om je, zonder toestemming, persoonsgerichte reclame te (kunnen laten) sturen. Microsoft krijgt van de commissie drie maanden om de zaken in orde te maken. Een aantal privacycommissies in de EU hebben de handen ineen geslagen na de introductie van Windows 10 in juli vorig.

De actie van de Franse privacycommissie lijkt op die tegen Facebook. Dat sociale medium werd in februari gesommeerd te stoppen met het zonder toestemming verzamelen van gegevens. Microsoft verwerkt alle gegevens die worden verzameld via toepassingen op een Windows 10-machine. Dat zou dat bedrijf doen om het systeem te verbeteren. Volgens de CNIL zijn al die gegevens die Microsoft verzamelt niet nodig voor dat doel.
Volgens  de commissie plaatst Microsofts ook reclamekoekies op op Windows 10-computers zonder de gebruikers daar over te informeren of ze een kans te geven die mogelijkheid uit te schakelen. “Het doel van deze melding is niet om reclame te voorkomen maar om gebruikers de vrije keus te geven door ze op hun rechten te wijzen”, stelt de commissie.

De boetes die Microsoft kan krijgen zijn relatief bescheiden vergeleken bij de winsten, maar de wetgeving in de EU zal binnen twee jaar worden veranderd. Dan zullen de EU-lidstaten een wet moeten hebben ingevoerd, waarbij de boetes kunnen oplopen tot 4% van de jaaromzet van een bedrijf. Microsoft zegt nauw samen te werken met de CNIL om een ‘oplossing’ te vinden.
De commissie stelt ook dat Microsoft op onwettige wijze gegevens overhevelt naar de VS op basis van de Safe Harbourovereenkomst, die is afgeschoten door het Europese gerechtshof. Inmiddels is er een nieuwe overeenkomst in de maak, die nauwelijks veiliger lijkt te worden dan Safe Harbour.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.