Microsoft wint proces over opslag persoonsgegevens

MicrosoftDe Amerikaanse overheid spreidt haar tentakels uit over de hele wereld, terwijl zij zichzelf onttrekt aan de internationale rechtspraak. Zo vindt de Amerikaanse overheid dat een Amerikaans bedrijf dat gegevens elders heeft opgeslagen die gegevens beschikbaar moet stellen als daar om gevraagd wordt. Dat bestrijdt het techbedrijf Microsoft en dat heeft nu, in beroep, gelijk gekregen. Het bedrijf wenste geen gegevens beschikbaar te stellen van een verdachte waarvan het mailverkeer was opgeslagen op computers in Dublin. De Amerikaanse overheid beraadt zich op verdere stappen.

Volgens Microsoft zou, als de Amerikaanse overheid gelijk had gekregen, het moeilijk zijn geweest dergelijke verzoeken van andere landen te negeren. Overheids- en bedrijfsvertegenwoordigers zouden hoogstwaarschijnlijk de wolkdiensten van Microsoft gaan mijden, als de Amerikaanse autoriteiten in het gelijk waren gesteld. Het is duidelijk: Microsoft heeft weinig ideële motieven voor zijn verzet, zoals Google wel voorgeeft te hebben. Het gaat gewoon om geld.
De Amerikaanse gerechtelijke autoriteiten vinden dat de gegevens van een Amerikaans bedrijf toegankelijk moeten zijn voor de Amerikaanse overheid (ik neem aan op gerechtelijk bevel), zelfs als die gegevens in het buitenland zijn opgeslagen. Onenigheid over het beschikbaar stellen van opgeslagen gegevens van klanten/gebruikers speelt al langer tussen de Amerikaanse overheid en techbedrijven als Microsoft, Google en Apple.  Microsoft zegt de uitspraak te zien als overwinning  de digitale burgerrechten, maar, zoals gezegd, is Microsoft vooral om de financiële consequenties. De Amerikaanse overheid overweegt verdere juridische stappen. Die strijd kan nog jaren voortslepen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.