Het blijft opmerkelijk dat een bedrijf dat stinkendrijk geworden is van het bespioneren van mensen (Google) zich zegt in te spannen voor een systeem waarmee wij sukkelaars zonder vrees over het wereldwijde web kunnen (blijven) struinen. Nieuwe Hoop (maar dan in het Engels) heet dat systeem en Google gooit het op de versleuteling van begin-tot-einde. Het systeem zou ook bestand moeten zijn tegen kwantumaanvallen en dan hebben we het niet over een agressieven winkelketen maar over kwantumtechnologie.
Kwantumcomputers hebben de roep dat ze sommige problemen sneller kunnen oplossen dan de simpele digitale computers. Dan hebben het ook over het factoriseren van getallen in priemgetallen. Een priemgetal is een getal dat alleen door zichzelf en door 1 deelbaar is. Priemgetallen worden bij webtransacties gebruikt waarbij veiligheid een eerste vereiste is, zoals banktransacties. Mogelijk dat kwantumcomputers ook beter zijn in het ontcijferen van gecodeerde (versleutelde) berichten.
Echte kwantumcomputers zijn er nog niet en dan nog moeten we maar afwachten of ze zo goed kunnen wat ze geacht worden goed te kunnen, maar Google wil de webcriminelen en andere (staats)boeven voor zijn. Nieuwe Hoop is ontworpen door kryptografen Erdem Alkim, Léo Ducas, Thomas Pöppelmann en Peter Schwabe. Als New Hope (pdf-bestand) werkt zal informatie veilig zijn voor de spiedende (digitale) ogen van e-krakers en overheden, ook in de kwantumtoekomst. “Wat voor zin heeft dat als Google die informatie via achterdeurtjes weer weggeeft aan de NSA en FBI”, schrijft een reageerder. Ik begrijp de skepsis.
Bron: Washington Post