EU en VS opnieuw eens over privacy

EU en VS teken privacyakkoord

Penny Pritzker en Vera Jourova (r) na het tekenen van de overeenkomst (afb: AFP)

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gister een privacyakkoord getekend, waarin het bedrijven wordt toegestaan gegevens mee te nemen naar ‘de overkant’. Dit zogeheten privacyschild komt in de plaats voor de vluchthavenovereenkomst (Safe Harbour) die is verworpen door het Europese gerechtshof. De Europese rechters vonden dat de VS niet in staat zouden zijn de privacy van de Europeanen te waarborgen.

“Door de rechten van mensen te beschermen, waarvan persoonsgegevens worden overgebracht van Europa naar de VS en door bedrijven die dat doen juridische zekerheid te geven, zal deze overeenkomst de transatlantische economie versterken en de gedeelde waarden herbevestigen”, schijnt EU-commissaris Vera Jourova gezegd te hebben. De Amerikaanse minister van handel Penny Pritzker prees het akkoord als een mijlpaal voor de privacy.
De regels voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn in de EU strenger dan in de VS. Volgens de onderuit gehaalde regeling konden zo’n 4500 bedrijven hun gegevens van Europa overbrengen naar de VS als ze zich hielden aan een aantal regels. Volgens de nieuwe overeenkomst zouden de EU-landen meer mogelijkheden krijgen misbruik tegen te gaan. Er komt ook een ombudsman bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken die de klachten uit Europa zal gaan behandelen.
Bedrijven verwelkomen de overeenkomst, maar volgens burgerrechtenactivisten gaat die niet ver genoeg in het beschermen van de privacy van EU-burgers. Max Schrems, de jonge Oostenrijker die er mede voor gezorgd heeft dat Safe Harbour sneefde, veroordeelde de overeenkomst (pdf-bestand). “Privacyschild is er gekomen onder druk van de VS en de it-industrie, niet als gevolg van redelijke overwegingen”, schrijft Schrems. “Het akkoord is slecht voor gebruikers, die niet afdoende beschermd worden, en niet goed voor bedrijven, die met een juridische wankele oplossing te maken krijgen.” Hij is er van overtuigd dat de overeenkomst voor het gerechtshof geen stand zal houden.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.