Snowden uit zich tegen antiterreurwet Rusland

Edward Snowden

Edward Snowden (ongedateerde foto van Channel 4)

Edward Snowden, de man die het wereldwijde NSA-schandaal aan het licht bracht en sedertdien asiel heeft in Rusland, heeft kritiek op nieuw voorstel voor een antiterreurwet in zijn ‘gastland’. Volgens dit wetsvoorstel moeten dienstverleners communicatiegegevens zes maanden opslaan en kunnen mensen die zich positief over  terreur uiten tot acht jaar in de cel verdwijnen. Volgens Snowden helpt zo’n wet niet tegen terreur en is de uitvoering nagenoeg onhaalbaar. De Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft het voorstel inmiddels goedgekeurd. Het moet nog langs de senaat en president Poetin, maar dat ljkt een formaliteit.
Snowden noemde de voorgenomen maatregelen in een tweet de Big-Brotherwet. Volgens de klokkenluider, die sedert 2013 asiel in Rusland geniet, is het voorstel “onwerkbaar en een onaanvaardbare aantasting van de burgerrechten, dat nooit mag worden ondertekend”. Metagegevens zes maanden opslaan is niet alleen gevaarlijk, maar ook onpraktisch, twitterde hij. “Massaspionage werkt niet. De wet kost veel geld en de vrijheid van Russen, zonder dat die de veiligheid verbetert.”
Het voorstel voor een antiterreurwet is er een in een reeks van landen, waaronder ook EU-lidmaat Frankrijk, die daarmee beogen extremistische activiteiten in de greep te krijgen. In mei kwam de Europese Unie met een gedragscode, die, onder meer, door sociale media moest worden gevolgd, dat tot doel heeft haatuitingen en steun aan terroristen uit te bannen.

In het wetsvoorstel gaat de maximale straf voor extremistische activiteiten omhoog van vier naar acht jaar. Extremisme is de aanklacht die het Kremlin onwelgevallige bloggers en andere kwetteraars aan hun broek krijgen, zoals onlangs de Anton Nosik. Die wordt beschuldigd van haatzaaien. Hij had Syrië bekritiseerd, een bondgenoot van het Kremlin.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.