Belgische journalisten vrezen staatsspionnen

Pol Deltour, secretaris Belgische journalistenbond

Pol Deltour, secretaris Belgische journalistenbond

In België is een wet op de inlichtingendiensten in voorbereiding, waarin journalisten minder beschermd zullen zijn tegen de nieuwsgierigheid van geheime diensten dan in de huidige wetgeving.  Pol Deltour, nationaal secretaris van de  journalistenbond VVJ/AVVB, vindt het voorstel heel gevaarlijk omdat het bronbescherming op losse schroeven zet.

Als justitie nu bij journalisten in België huiszoekingen wil uitvoeren of telefoons- of e-berichten wil onderscheppen, dan eist de huidige wet op de inlichtingendiensten toestemming van de BIM-commissie. Deltour: “Wat men nu van plan is in dat ontwerp, is dat inlichtingendiensten zelf zouden gaan beoordelen wanneer ze die waarborgen ten aanzien van journalisten kunnen overslaan, wanneer ze zelf vinden dat het niet om een echte beroepsjournalist zou gaan. Daar hebben wij toch ernstige bedenkingen bij.” Hij vindt dat een grote aantasting van de bescherming van journalisten. “We vrezen voor willekeur, bij mijn weten wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen Belgische en buitenlandse journalisten.”
In het wetsontwerp is een controle achteraf voorzien, maar volgens Deltour is dat geen oplossing. “Ondertussen hebben ze journalisten kunnen afluisteren en hun bronnen in kaart kunnen brengen. Dat is heel gevaarlijk.”

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.