Saïd Farook, de San Bernardino-moordenaar, had een 5C-model van de iPhone. De FBI zegt die telefoon ‘opengebroken’ te hebben, zeer waarschijnlijk geholpen door derden. Volgens FBI-chef James Comey zou zijn organisatie niet in staat zijn telefoons uit de 6-reeks te kraken, maar ook niet de iPhone 5S. De vraag is of de FBI het achterste van zijn tong wil laten zien in deze kwestie.
Hoe de telefoon ontsleutelt is, wil de FBI niet zeggen. Er is volgens Comey ook nog niet besloten of Apple, de fabrikant van de iPhones, zal worden ingelicht over de technische details van de kraak. Als de FBI gebruik heeft gemaakt van een kwetsbaarheid in de beveiliging zou Apple de ‘deur’ kunnen sluiten (kennelijk is het probleem in de nieuwere iPhone-modellen al opgelost). Voor de FBI is het niet handig zijn truc prijs te geven. Het bedrijf dat de Amerikaanse rechercheurs heeft geholpen zou zo veel mogelijk gegevens van de telefoon hebben gehaald. Vervolgens schijnt er iets mis gegaan te zijn. Het verhaal gaat dat een FBI-medewerker het wacht woord had veranderd. Zeer waarschijnlijk zal daar het fijne nooit over bekend worden, ook niet of de van de telefoon gehaalde gegevens van enig belang zijn voor het onderzoek naar de San Bernardino-moorden.
Apple heeft steeds volgehouden dat door het meewerken aan het ontsleutelen van de telefoon, ook de gegevens op alle andere iPhones voor het grijpen zouden liggen, mogelijk ook voor andere organisaties dan de officiële politie- en inlichtingendiensten. Voor Comey bestaat er niet zoiets als een absolute privésfeer, maar de FBI-chef staat niet bekend als een groot denker.
Bron: der Spiegel