Of dat nu een heel groot probleem is weet ik niet, maar door dit verhaal over een Italiaanse vader waarvan de (adoptie)zoon is overleden word je wel even aan het denken gezet: wat doe je met de iPhone van een overleden dierbare? Leonardo Fabbretti vraagt Apple de telefoon van zijn zoon Dama van slot te halen en als het bedrijf dat niet wil doen naar de FBI te stappen. Of die zin heeft zich daar aan uit te kuren is nog maar zeer de vraag, maar het zou wel mooi oefenmateriaal zijn. Apple moet oppassen.
De vader is meteen maar in de hoogste boom geklommen. Hij schreef naar Applebaas Tim Cook met de vraag de telefoon van Dama van slot te halen, zodat hij bij de foto’s kan die op het toestel staan. “Ontzeg me de herinneringen aan mijn zoon niet”, schreef de architect. Dama was afkomstig uit Ethiopië en in 2007 geadopteerd. Hij overleed aan botkanker. “Ik kan niet opgeven. Ik heb Dama verloren en vecht voor de laatste twee maanden aan foto’s, gedachten en woorden die worden gegijzeld door de telefoon”, schreef hij Cook. Apple zou daar over na moeten denken, vindt hij, ook al is hij het over het geheel genomen eens met het privacybeleid van het bedrijf.
Hij had Dama de telefoon gegeven negen maanden voordat hij overleed. Dama had de vingerafdruk van zijn vader wel toegevoegd om de telefoon binnen te kunnen komen, maar dat schijnt niet te werken als de telefoon uit en weer aan wordt gezet. Het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat ook in beeld kwam bij de affaire tussen Apple en de FBI over de iPhone van Saïd Farook, had aangeboden de telefoon gratis van het slot te halen. Fabbretti zei dat als Apple hem niet kon of wilde helpen zo op zijn minst een gulle gift aan Ethiopië zouden geven of een donatie aan privacyonderzoekers.
Bron: the Guardian