Na eindeloos geharrewar en een hoop gezeur schijnt FBI (of medeplichtigen) er in geslaagd te zijn de telefoon van de Saïd Farook te hebben gekraakt. Het proces dat de Amerikaanse overheid tegen telefoonmaker Apple had aangespannen (om de sleutel van de beveiliging te overhandigen) is nu stopgezet. Het zal ongetwijfeld niet het eind van de oorlog tussen techbedrijven en opsporingsdiensten zijn. “De regering heeft met succes de gegevens opgehaald van Farooks iPhone en daarom is de hulp van Apple niet langer nodig”, zeiden vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van justitie.
Het is niet bekend gemaakt of er iets waardevols voor de FBI op de telefoon is gevonden. Daar zou nu naar gezocht worden. Het nieuws zou voor een deel een overwinning van Apple zijn, die zijn poot altijd stijf heeft gehouden en geweigerd de telefoon te ontsleutelen. De digitale beveiliging zou hebben gewonnen, maar dat is maar een fase in de oorlog. Op het ogenblik zijn er al meer dan twaalf rechtszaken in de VS waarin de kwestie speelt, volgens Apple. Ook wordt er nog steeds gewerkt aan wetgeving waarbij bedrijven worden gestraft die weigeren mee te werken aan het ‘openen’ van communicatieapparatuur. In Frankrijk is zo’n wet al door het parlement goedgekeurd.
Het is nog steeds niet bekend wie de FBI heeft geholpen. Volgens media in Israël zou het de onderneming Cellebrite zijn. De ‘kraak’ zou kunnen zijn gezet met behulp van een programma of door het kopiëren van een chip om te voorkomen dat de gegevens na tien mislukte inlogpogingen worden gewist. Als een kraakprogramma de klus heeft geklaard, dan ligt het in de rede dat de iPhone (althans de versies 5C en eerder die vanaf 2013 te koop zijn) ‘open’ ligt voor de FBI. Op de bewuste iPhone zou overigens de nieuwste versie van van het besturingssysteem hebben gedraaid (iOS 9).
Volgens een Amerikaanse wet zou de FBI gedwongen kunnen worden om het lek/lekken in de beveiliging te onthullen, maar de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU betwijfelt of dat zal gebeuren. “Dat is een farce”, zegt Chris Soghoian van ACLU op Twitter.
Apple zal het er niet bij laten zitten en van zijn kant de beveiliging opvoeren, zo laat het bedrijf in een verklaring weten.
Bron: the Intercept