Microsoft meldt overheids’kraak’

MicrosoftMicrosoft gaat zijn gebruikers van webdiensten melden als overheidsinstanties inbreken. Ook Apple heeft aangekondigd zijn gebruikers op de hoogte te houden van handelingen van een al te nieuwsgierige overheid. Facebook, Google en andere webbedrijven melden soortgelijke acties.
Dergelijke elektronische inbraken door de overheid zouden de laatste jaren steeds vaker voorkomen en de spionerende overheidsdiensten hebben een grote finesse ontwikkeld op het gebied van elektronische inbraakmethodes. In 2012 meldde Microsoft dat de Chinese overheid meer dan duizend hotmail-profielen zou hebben gekraakt, waaronder die van leiders van de Tibetaanse en Oeigoerse minderheid in China. Microsoft vertelde de gedupeerden niet dat de e-krakers uit China kwamen, om problemen met de Chinese overheid te vermijden. Het bedrijf zou niet zeker geweest zijn dat die aanvallen ook inderdaad uit China waren gekomen. De gebruikers werd gevraagd hun wachtwoorden te vervangen.
Destijds meldden nog weinig webbedrijven hun klanten dat ze, mogelijk, slachtoffer waren geworden van inbraakpogingen van, vermoedelijk, een overheidsdienst. Google deed dat al wel. Hoe het bedrijf de herkomst kende, wilde het bedrijf niet uit de doeken doen. Het bedrijf raadde zijn gebruikers aan sterke wachtwoorden te kiezen en gebruik te maken van de tweetrapstoegang met een terugmelding via, bijvoorbeeld, sms. Facebook begon daar jl oktober mee en volgden ook andere webbedrijven.

Bron: New York Times

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.