Google verzamelt zonder toestemming gegevens

Datacentrum Google

Een datacentrum van Google

Wantrouw Google. Het Amerikaanse bedrijf is rijk geworden van het verzamelen en doorverkopen van gegevens. Het maakt tegenwoordig mooie sier met zijn pleidooi voor de bescherming van privacy en voor sterke versleuteling van verstuurde gegevens, maar geloof het niet. Nu blijkt weer dat Google, onder meer, Chrome-gegevens van schoolkinderen heeft verzameld, zonder dat het daar toestemming voor had. Dat stelt althans de Amerikaanse elektronische-burgerrechtenorganisatie EFF in een klacht die is neergelegd bij de federale handelscommissie.EFF ontdekte dat in Googles websurfer Chrome de synchronisering automatisch is aangevinkt bij Chromebooks die aan scholen is geleverd. “Dat maakt het Google mogelijk te volgen wat de leerlingen op het web doen”, aldus de organisatie. “Google heeft niet eerst toestemming gevraagd aan leerlingen en hun ouders. Scholen verplichten de kinderen de Chromebooks te gebruiken. Veel ouders zijn zich niet bewust dat Google gegevens verzamelt.” Wat Google doet is in strijd met de privacyverklaring, die het bedrijf met 200 andere bedrijven heeft ondertekend. De praktijken zouden ook in strijd zijn met  de regels van de federale handelscommissie.
Google zou EFF al gezegd hebben de synchronisatiemogelijheid standaard uit te zetten, maar de organsiatie wil dat de handelscommissie onderzoekt wat het bedrijf in zijn schild voert. Ook wil EFF dat Google de reeds verzamelde gegevens vernietigt.
Het is niet voor het eerst dat Google over de schreef gaat bij zijn op het onderwijs gerichte programma’s. Vorig jaar kreeg het bedrijf een rechtszaak aan de broek omdat het e-berichten van leerlingen scande.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.