Anoniem babbelen via Tor-prog

Tor-messenger

Een schermbeeld van Tor-messenger

De NSA (en de AIVD) krijgt het moeilijk. Het Tor-netwerk geeft iedereen de mogelijkheid op het web te grasduinen zonder allerlei ‘geurvlaggen’ achter te laten. Nu heeft het Tor-project ook een berichtenprog gemaakt waarmee je kunt converseren zonder al te veel van je (elektronische en echte) identiteit prijs te geven: de Tor-messenger. Het gaat om de eerste proefversie.

Het berichtenprogramma versleutelt berichten en dirigeert die over het Tor-netwerk. Met het programma zou je, bijvoorbeeld, berichten op Facebook en Twitter kunnen zetten. Het zou een veilige manier zijn om te communiceren op het wereldwijde web. Hallo NSA, ben je daar nog? Mensen die nu via het web babbelen zouden hun bestaande adresboek kunnen gebruiken. Het gaat om wat genoemd wordt instant messaging . Mij klinkt het wat ouderwets in de oren, maar er schijnt nog steeds ge-imd te worden, onder meer, via, onder meer, Jabber, Pidgin van Windows of Adium van Mac. Ik moet bekennen dat ik daar zelfs nog nooit van gehoord heb, maar dat ligt vast aan mij. Ook met die progs kun je het veilige OTR-protocol gebruiken voor versleuteling en surfen via het Tor-netwerk, maar dat schijnt niet zo eenvoudig te zijn. Bij Tor Messenger zijn versleuteling en het gebruik van het Tor-netwerk standaard. Standaard is ook het bijhouden van het berichtenverkeer uitgeschakeld.
Het progje is niet perfect. Zo moet informatie over gebruiker en contactlijst worden gedeeld met de ontvanger van een bericht. Daar is voor gekozen om het programma koppelbaar te maken met ander berichtsystemen zoals Jabber. Daar zou een NSA-agent wat metadata van kunnen plukken. Diensten als Pond en Ricochet geven die communicatiegegevens niet, maar dan moet de ontvanger daar wel gebruik van maken. Het Tor-project, dat, onder meer, wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en door nieuwsvergaarder’ reddit, zou een sterke traditie hebben in het uitbrengen van veilige programma’s, maar de ontwikkelaars wijzen er op dat dit nog maar een beta-versie is, waar, hoogstwaarschijnlijk, nog wat foutjes aan kleven. Ontwikkelaars van elders wordt gevraagd er gaten in te schieten. Nog even wachten dus, als je volmaakt anoniem via het Tor-netwerk wilt kunnen babbelen.

Bron: Wired

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.