Volgens het Europese gerechtshof zijn de Verenigde Staten niet langer een veilige opslagplaats voor digitale gegevens. Dat betekent dat webgiganten als Facebook en Google gegevens van EU-burgers niet zonder meer op servers in de VS mogen stallen. Het hof kwam tot die uitspraak na een klacht van de Oostenrijkse student Max Schrems, die stelde dat Facebook niet gerechtigd is gegevens van het Europese hoofdkwartier van het smoelenboek in Ierland door te sturen naar de VS. Sedert de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is er een groeiende controverse tussen Europa en de VS ontstaan over de vrijmoedigheid waarmee met name de Amerikaanse spionnendienst NSA in het telecomverkeer vist.
Eerder had advocaat-generaal Yves Bot in een advies aan het hof al gesteld dat de EU-landen niet verplicht zouden moeten zijn gegevens naar de VS te sturen, omdat in deze kwestie fundamentele burgerrechten botsen op de buitensporige activiteiten van de NSA.
Amerika ontkent, maar het Europese hof was daarvan niet onder de indruk. Indirect is de uitspraak van het hof een kritiek op de gebrekkige privacyregels in de VS en het slechte toezicht op het doen en laten van de Amerikaanse opsporingsdiensten (met inbegrip van de FBI en de CIA). Volgens de Amerikaanse democratische senator Ron Wyden is de uitspraak desastreus voor de Amerikaanse techbedrijven, maar hij legde de verantwoordelijk ook bij de Amerikaanse politici die de NSA hun gang lieten gaan. “Die spionage heeft niets bijgedragen aan de veiligheid van ons land, maar heeft wel ernstige schade toegebracht aan de reputatie van de Amerikaanse techbedrijven.” Snowden kwetterde verheugd dat we nu allemaal veiliger zijn.
Bron: the Intercept