FBI-chef Comey zegt dat Tor is te deanonimiseren

James Comey

FBI-directeur James Comey stelt dat Tor niet langer anoniem is. Bluf?

Het is toch uiterst vreemd. Keer op keer klaagt FBI-directeur James Comey dat versleuteling het werk van de opsporings-ambtenaren aanzienlijk bemoeilijkt, maar de federale rechercheurs in de VS schijnen geen problemen te hebben met het anonieme Tor-netwerk. Donderdag zei Comey  tenminste dat misdadigers niet moeten denken dat ze veilig zijn op Tor.
Comey vertelde zijn stoere verhaal voor een parlementscommissie over webveiligheid. Over liefhebbers van kinderporno zei hij: “Ze zullen dat netwerk gebruiken om zich te verbergen. Ze denken als ze het ‘donkere web’ gebruiken ze onzichtbaar zijn, maar ze houden zichzelf voor de gek.” Daarmee doet Comey alsof de FBI een manier gevonden heeft om de anonimiteit van de Tor-gebruikers op te heffen. Beveiligingsdeskundigen hebben zo hun twijfels. Het zou om individuele gevallen gaan. Zo wordt in een van de documenten die klokkenluider Edward Snowden had meegenomen van de NSA melding gemaakt van een geval uit 2013, waarbij de aanval was gericht op Tor-gebruikers. Een ander document zou een ander verhaal vertellen Tor stinkt: “We zullen nooit in staat zijn alle Tor-gebruikers de hele tijd te deanonimiseren.” De FBI ontmaskerde de drugsmarktplaats Silk Road, die gebruik maakte van het ‘donkere web’, niet door Tor te kraken, maar door, onder meer, gebruik te maken van slordigheden bij de Tor-gangers.
Volgens Chris Soghoian, verbonden aan de burgerrechtenorganisatie ACLU is Comey niet geloofwaardig. “De FBI directeur blijft hardnekkig geloven dat bij versleuteling een veilige achterdeur voor de overheid mogelijk is, terwijl de beveiligingsdeskundigen dat betwisten. Als hij dat blijft geloven terwijl wij denken dat dat onmogelijk is, waarom zouden we hem nu dan geloven? Hij heeft er alle baat bij om te bluffen.”
Volgens Soghoian is het in denieuwste versie van de Tor-webrauzer onmogelijk voor de FBI om grote groepen Tor-gebruikers te ontmaskeren. “Tor is niet volmaakt, maar het is een van de beste middelen om je privacy op het web te garanderen.”

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.