In mei beoordeelde een Amerikaanse rechtbank het ongegeneerd bespioneren van Amerikaanse burgers nog als illegaal, maar afgelopen vrijdag heeft een federaal hof in hoger beroep bepaald dat de nationale spionagedienst van de VS, de NSA, niets illegaals heeft gedaan en de komende maanden kan doorgaan met het massaal verzamelen van gegevens over het digitale berichtenverkeer. Dat ondanks dat de geldigheid van de wet, waaraan de NSA zijn bevoegdheid denkt te kunnen ontlenen, in november afloopt . Het beroepshof stuurt de zaak terug naar de rechtbank, die moet bepalen of de Amerikaanse federale overheid meer gegevens over het spionageprogramma moet bekend maken.
De beslissing is er een in een reeks van beslissingen van federale rechtbanken in Washington en New York. Het spionageprogramma zou de grondwettelijk vastgelegde wetten van de Amerikaanse burgers geweld aandoen. Rechter Janice Rodgers Brown achtte het mogelijk dat de regering zou weigeren informatie te verstrekken over het geheime spionageprogramma. Dat zou de klagers verder kunnen helpen. Een andere rechter vond dat de klagers zouden moeten aantonen dat ze doelwit zouden zijn geweest van de NSA. De derde rechter David Sentelle van het beroepshof stelde dat hij de zaak had willen seponeren, omdat de klagers niet konden bewijzen dat hen schade was berokkend. Alle drie de rechters van het hof zijn benoemd door Republikeinse presidenten. Enkele klagers geven aan de zaak tot aan het Amerikaanse hooggerechtshof te willen voortzetten.
In juni keurde het Congres, het Amerikaanse parlement, een maatregel goed die bepaalde dat het spionageprogramma in zes maanden zou worden beëindigd. Daarna worden telecombedrijven verplicht de verkeersgegevens te bewaren en kan de overheid die (met een bevel) opvragen.
Bron: ABC News