Facebook verzamelt stiekem gegevens

Bart Tommelein

Staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD)

Het sociale medium Facebook verwerkt heimelijk persoonsgegevens, niet alleen van zijn gebruikers maar ook van iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk. Dat stelt de Belgische Privacycommissie. Facebook denkt alleen gebonden te zijn aan de Ierse privésfeerregels, maar dat accepteert de Belgische waakhond niet. Facebook heeft ook een vestiging in België.

De commissie verwijst in een bericht naar een onderzoek door de interuniversitaire onderzoeksgroep EMSOC/SPION, naar de manier waarop het netwerk omgaat met de persoonsgegevens van haar leden en mensen die het netwerk niet gebruiken of er afstand van hebben genomen. “De resultaten van dit onderzoek zijn onthutsend”, aldus de commissie. “Facebook neemt een loopje met de Europese en Belgische privacywetgeving en dit op verschillende vlakken.”
Het netwerk zelf erkent enkel dat er wat foutjes werden blootgelegd, maar houdt zich verder op de vlakte. “We kunnen niet toelaten dat Facebook haar gebruikers en zelfs niet-gebruikers, zonder hun toestemming volgt op andere websites”, zegt staatssecretaris voor verantwoordelijk voor privacy Bart Tommelein (Open VLD) in een persbericht. “Social plug-ins mogen geen onnodige gegevens doorsturen naar Facebook.” Volgens Tommelein moet Facebook net als alle andere bedrijven zijn gebruikers zonder meer toestemming vragen om de informatie die ze verzamelt via koekies te mogen gebruiken. Er zijn grenzen, vindt hij. “Zonder privacy geen vrijheid. Ik hoop dan ook dat Facebook deze aanbevelingen ernstig neemt. Zo niet zal de privacycommissie gerechtelijke stappen zetten.”

Bron: de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.