Nieuwe techniek belooft afluisteren te voorkomen

Smita Saxena van de universiteit van Alabama

Onderzoeker Nitesh Saxena

Onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham (VS) schijnen een eenvoudige edoch effectieve op bewegingen gebaseerde techniek te hebben ontwikkeld om het inbreken in mobiele telefoons door kwaadaardige programmatuur te verhinderen. De nieuwe techniek werd vandaag gepresenteerd op een congres van de IEEE in St.Louis (VS). Hoe vegen en tikken je bewaart voor afluisteren of stelen. Zoiets.

Hoe ‘handiger’ mobieltjes worden hoe kwetsbaarder, niet in de laatste plaats door al die handige toepassingen voor het ding. Daar zit een hoop rommel tussen. Rommel in de zin dat het progje niet is bedoeld de mobilist te helpen, maar af te luisteren of, erger, je te bestelen. Dat laatste wordt steeds actueler nu steeds meer bedrijven het mobiel betalen mogelijk maken. “Het zwakste van de bescherming tegen dit soort zaken is dat de beveiliging afhankelijk is van beslissingen van de gebruiker”, zegt onderzoeker Nitesh Saxena. “Als iemand een app installeert, wordt er gevraagd of er gebruik gemaakt mag worden van bepaalde diensten op de telefoon. Daar wordt, om wat voor een reden ook, vaak ‘ja’ op gezegd.” De mobiele besturingssystemen zouden niet tegen dergelijke bedreigingen opgewassen zijn. Ook antivirusprogramma’s zijn niet erg bruikbaar tegen die zich constant ontwikkelende kwaadaardige progjes, dus zijn de onderzoekers aan het werk getogen om een mechanisme te vinden om de mobiele beller toch een goede bescherming te bieden. Ze hadden daaarbij speciale aandacht voor het bellen, de camera en contactloze communicatie zoals die gebruikt wordt bij betalen met je mobiel. Dat komt omdat bij die functies bewegingen worden gemaakt. Als een mens een dienst oproept dan veegt of tikt hij/zij en krijgt toegang. Als het kwaadaardige progje toegang wil hebben, dan beweegt er niks en zal de toegang geblokkeerd worden. Zo simpel kan het zijn.
Om te zien of hun idee werkte verzamelden de onderzoekers gegevens van diverse modellen mobieltjes en gebruikers. Het bleek dat drie gebaren met een hoge nauwkeurigheid kunnen worden gedetecteerd en van elkaar onderscheiden en ook of het om een legale of illegale activiteit zou gaan. “Zoiets simpels als menselijke gebaren kunnen een complex probleem oplossen”, zegt Saxena. “De zwakste schakel in de beveiliging, de gebruiker, blijkt ook de sterkste.” De onderzoekers denken dat als gebaren voor andere diensten zoals sms of e-post gebruikt worden, ook die kunnen worden meegenomen in dit systeem.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.