EU-vertegenwoordigers hebben volgens de klokkenluiderstek the Intercept van de VS en Groot-Brittannië opheldering geëist over de digitale inbraak bij simkaartfabrikant Gemalco. Volgens documenten die de stek eerder vrijgaf en die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden, kunnen Britse en Amerikaanse spionnen met die gestolen gegevens inbreken in mobiele telefoons.
Jan Philipp Albrecht, de belangrijkste onderhandelaar van het Europese parlement over gegevensbescherming, stelde dat de digitale inbraak duidelijk tegen de regels was. “Lidstaten als het Verenigd Koninkrijk respecteren de Nederlandse wet niet zomin als die van de andere lidstaten”, zei Albrecht tegen de Wall Street Journal. De Nederlandse EP-er Sophie in ’t Veld (D66) stelde dat na al die onthullingen de overheden niets hebben gedaan. “Sterker nog, die regeringen streven nu naar nog meer bewakingsmogelijkheden, terwijl onduidelijk is wat die opleveren.” De EU heeft hier overigens weinig in te vertellen. Het is aan de afzonderlijke lidstaten om actie te ondernemen. Albrecht: “We krijgen zelfs brieven van de het Verenigd Koninkrijk waarin gesteld wordt dat wij ons daar niet mee moeten bezighouden. Dat zou een kwestie van nationale veiligheid zijn.” De Nederlandse parlementariër Gerard Schouw (nog nooit van gehoord; as) heeft ondertussen de verantwoordelijke minister Plasterk ter verantwoording geroepen. In een verklaring stelt Gemalto dat het nu nog niet kan uitmaken of de gerapporteerde zaken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Het bedrijf was in ieder geval niet op de hoogte van de digitale inbraak, zo stelt het bedrijf. “We nemen de publicatie ernstig en we zullen er alles aan doen de zaak tot de bodem toe uit te zoeken en de reikwijdte van de gebruikte technieken te doorgronden.” Volgens the Intercept was het bedrijf wel degelijk het doelwit. De Britse dienst GCHQ gebruikte de codenaam Dapino Gamma voor die inbraakoperatie. De Nederlandse veiligheidsdiensten houden vol dat ze part noch deel hebben gehad aan de e-kraak.
De Franse krant l’Express stelde dat Alex Mandl, voorzitter van de raad van bestuur van Gemalto, eerder heeft gewerkt voor het met CIA-geld opgezette bedrijf In-Q-Tel. Hij vertrok daar toen hij in 2002 raadsvoorzitter werd bij Gemplus, waaruit na een fusie later Gemalto ontstond. Volgens de krant zouden via Mandl Amerikaanse spionnen het bedrijf binnen zijn geloodst. Mandl, een Oostenrijks/Amerikaanse zakenman, ontkent alle verdachtmakingen. Deutsche Telekom, een van de afnemers van Gemalto, zegt de codes in de simkaarten te hebben veranderd. “Voor zover we weten is het tot nu toe niet verkeerd gegaan, alhoewel we dat niet volledig kunnen uitsluiten.”
Bron: the Intercept