‘Slimme’ tv Samsung luistert je af

Samsungs 'slimme' tvKijk dat krijg je er van, van al die zogenaamd slimme apparaten. Die gaan je afluisteren. Samsung heeft tv’s waar je tegen kunt praten. De afstandsbediening is zó 2014. Harder of zachter, ander kanaal. Dat schijnt te werken (ik heb zo’n ding niet). Je kunt de tv ook lastiger opdrachten geven zoals: “Ik wil naar Ajax-Real kijken” (waarom dan ook). Daar zit de afluistermogelijkheid, want die vraag gaat naar een derde, het bedrijf Nuance Communications, groot in spraakherkenning. Samsung jammert dat het bedrijf heel erg gespitst is op privacy.

In  een blog legt Samsung uit hoe het werkt. Nuance is het bedrijf dat de spraakherkenningstechnologie heeft geleverd. Volgens Samsung wordt de tv-eigenaar niet stiekum afgeluisterd, maar het bedrijf gaat het systeem zo veranderen dat het tweede systeem, de moeilijker opdrachten, pas in werking wordt gesteld als dat geactiveerd wordt. Je kunt die spraakherkenning ook uitschakelen of zo’n apparaat niet kopen.
Samsung is natuurlijk niet het enige bedrijf dat met spraakherkenning werkt. Elke dienst die je met je stem kunt activeren werkt zo. Bij Samsung schijnt niet erg duidelijk te zijn hoe het met het respecteren van de privacy bij het uitvoeren van ingesproken opdrachten is gesteld . Ook is onduidelijk of en, zo ja, hoe lange Nuance die gesproken teksten bewaart.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.