Volgens Tony Porter, de in maart benoemde waakhond voor de openbare bewakingscamera’s in Groot-Brittannië, zijn de Britten blind voor de reikwijdte van die camera’s. Hij wil dat publieke organisaties die daar gebruik van maken daar meer openheid van zaken over geven, stelt hij in een vraaggesprek met the Guardian.
Toenemend gebruik van bewakingstechnologie, zoals helmcamera’s of lichaamscamera’s, droons en nummerplaatherkenning, zijn een bedreiging van de ‘psyche van de gemeenschap’, zei Porter. Individuen worden steeds meer als volgbare nummers gezien in een databank. Porter, voorheen werkzaam als terrorismebestrijder, zei dat het publiek ingenomen was met de groeiende bewaking. Hij riep de publieke organisaties op die gebruik maken van bewakingstechnologie, met name de politie, om meer duidelijkheid te verschaffen over de steeds ‘slimmere’ technologie die daarbij gebruikt wordt om mensen in de gaten te houden. De waakhond stelt dat hij niet tegen bewaking is, maar hij wil helpen bij de totstandkoming van een vrijwillige code voor het gebruik. “Het gebrek aan kennis daarover bij het grote publiek zit me dwars.”
Porter is verantwoordelijk voor het toezicht op 100 000 publieke bewakingscamera’s (van de 6 miljoen die er in heel het land staan en hangen). “Als mensen zeggen dat het publiek van bewakingscamera’s houdt, weten ze dan echt wat die camera’s kunnen en doen?” Hij zei zenuwachtig te worden van het toenemende gebruik van de ‘helmcamera’s’, niet alleen door de politie, maar ook door bewakers op universiteiten, supermarktmedewerkers, ambulancepersoneel enz. “Als mensen dat soort apparaten bij zich hebben, dan moet daar een heel goede reden voor zijn. Dat verandert de aard van de samenleving en er kleven morele en ethische kwesties aan. In wat voor een maatschappij willen we leven? Waarom hebben supermarktmedewerkers dat soort draagbare camera’s?” Porter zei stevige robbertjes gevochten te hebben over dit thema met universiteiten. “Er is een veiligheidsaspect, maar het gaat ook over vrijheid. Hebben de universiteiten dat aan ouders en studenten verteld?” Die lichaamscamera’s bij de politie zouden wel eens tegen de politie kunnen gaan werken, omdat mensen minder bereid zouden zijn hun medewerking te verlenen als er een camera op ze gericht is. “Wat gebeurt er als die camera’s worden gestolen? Hoe beschermt de politie dat gevoelige materiaal?”
Ook het toenemend gebruik van droons als bewakingsinstrumenten baart Porter zorgen.”Elke keer als een droon met een bewakingscamera in actie komt stijgt het risico van een inbreuk op de privacy in de openbare ruimte exponentieel.” Nieuwe technologie moet volgens hem de instemming van het publiek hebben. Er zijn mensen in Groot-Brittannië die vinden dat Porter een tandeloze waakhond is. Hij heeft geen instrumenten of middelen om zijn toezicht ‘handen en voeten’ te geven. Porter ziet het zelf niet zo. “Ik wil de grenzen aangeven. Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bewakingscamera’s per hoofd van de bevolking in de ontwikkelde wereld. Daarin wil ik het verschil maken. Als ik dat niet kan, blijf ik hier niet hangen.”
Bron: the Guardian