Nieuwe Bluetooth-versie veiliger en sneller

Bluetooth-logoDe nieuwe versie van Bluetooth, 4.2, die volgend jaar op de markt komt, zou sneller zijn en veiliger zijn. Bluetooth wordt een grote toekomst toegedicht in het internet der dingen, maar is nu al vrij belangrijk voor draadloze verbindingen op de korte afstand. 

De Bluetooth-belangengroep (SIG), een club van twaalf bedrijven die de norm voor de draadloze verbinding bepalen, heeft de standaards gepubliceerd voor de nieuwe versie Bluetooth 4.2. De stap schijnt belangrijk te zijn, omdat daardoor ook het internet-der-dingen, het netwerk van automaten, wordt bediend. De nieuwe versie kan ook overweg met de internetprotocollen IPv6 en 6LoWPAN (netwerken).
Belangrijk voor de nieuwe versie is de veiligheid. Met de nieuwe functionaliteit LE Privacy kan worden voorkomen dat de draadloze verbinding wordt misbruikt om een gebruiker te volgen. Dat kan nu wel. Ook zal in de nieuwe versie een beveiliging via versleuteling tussen twee via Bluetooth verbonden apparaten mogelijk worden. Dat algoritme is ontworpen door het Amerikaanse norminstituut  NIST, met als idee Bluetooth ook te kunnen gebruiken voor financiële transacties.  De nieuwe versie wordt ook veel sneller: maar liefst 2,5 keer (gemeten in  bits per seconde) dan Bluetooth 4.1. Sommige apparaten zouden kunnen opgewerkt om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van Bluetooth. In de eerste helft van het volgend jaar zullen de eerste apparaten op de markt komen met de nieuwe Bluetooth-versie.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.