De Amerikaanse senaat heeft een wetsvoorstel de spionageactiviteiten van de NSA enigszins in te dammen van tafel geveegd, waarmee president Barrack Obama in een lastig parket terecht is gekomen. Overigens is hij dat zo langzamerhand wel gewend.
De recente verkiezingen voor het Congres, waarbij de Republikeinen fors hebben gewonnen, hebben pas in januari effect, maar de Republikeinen hebben alvast een voorschotje genomen en de NSA-wet (officieel de vrijheidswet, USA Freedom Act) afgeschoten. Volgens senator Mitch McConnell zouden in het licht van de strijd tegen de Islamitische Staat, de handen van de veiligheidsdienst niet gebonden mogen worden. “We moeten in ieder geval niets doen wat de situatie verslechterd.” Zowel beveiligingsdeskundigen als leden van geheime diensten hadden het voorstel omarmd en ook techbedrijven als Apple, Google en Twitter hadden de senaat gevraagd het voorstel goed te keuren. Het voorstel werd niet eens door de senaat in behandeling genomen. Daarvoor ontbraken twee stemmen.
Het voorstel kwam uit de koker van de Democratische senator Patrick Leahy en de Republikeinse afgevaardigde Jim Sensenbrenner. In dit voorstel zou de massale gegevensverzameling niet meer door de NSA worden uitgevoerd, maar door derden (de telecombedrijven). Voor elke inzage zou de NSA toestemming van de geheime rechtbank Fisc moeten hebben. Voor die rechtbank stiekem zouden advocaten als tegenpartij een rol krijgen en bedrijven zouden betere gegevens moeten mogen publiceren over de op bevel verstrekte gegevens. Het Huis van Afgevaardigden was al met een verwaterde versie van het voorstel van het tweetal akkoord gegaan. De vrijheidswet zou overigens ook de geldigheidsduur verlengen van de Patriot Act, de wet waaraan de NSA de legitimiteit van zijn operaties ontleend, zo schijnt het.
Bron: der Spiegel.