De FBI heeft er al over geklaagd en ook Amerikaanse procureur-generaal Eric Holder is niet blij met de nieuwe obsessie van Apple en Google hun telefoons te versleutelen. Levensgevaarlijk, noemde FBI-baas James Comey die versleuteling. Dat zou mensenlevens gaan kosten. De Washington Post-commentator Craig Timberg stelt dat een telefoon zonder ‘achterdeurtjes’ niet alleen veilig is voor de FBI en NSA, maar ook voor concurrenten of griezels die je foto’s willen stelen. Met andere woorden: een achterdeur voor de FBI zet de telefoon ook open voor ander tuig. Achterdeurtjes zetten de telefoon weer wijdopen.
Wat Holder stelde, dat je een achterdeur kunt maken zonder de veiligheid van de telefoon te ondergraven, is natuurlijk flauwekul. “Het gaat er niet om dat iemand dezelfde achterdeur gaat gebruiken als de politie”, zegt cryptoloog Matthew Blaze van de universiteit van Pennsylvania, “maar met zo’n achterdeur introduceer je waarschijnlijk ook een zwakheid in de programmatuur of je vergroot die.” De laatste jaren is maar al te duidelijk geworden hoeveel fouten programma’s bevatten. Bij de gestolen naaktfoto’s van beroemdheden, is gebruik gemaakt van kraakprogrammatuur die door de Amerikaanse politie wordt gebruikt, zo heet het. Ga er maar van uit, zegt Post-commentator Timberg, dat krakers slim en meedogenloos zijn. Ze vinden de zwakke plekken of maken zelf gaten in een systeem. Dan zijn achterdeurtjes een mooi doelwit.
In het verleden is er al eens zo’n akkevietje geweest: Clipper Chip. Dat was een ideetje van de NSA in de tijd van Bill, sigaar, Clinton. Diezelfde NSA dus. In deze versleutelingschip zou een achterdeur komen. De eerder aangehaalde Blaze bewees dat die achterdeur voor ernstige zwakheden in het versleutelingssysteem zorgde. De achterdeur werd daarmee wijdopen gezet. Als je dit hoort vraag je je toch af hoe de FBI vroeger, voor het mobiele tijdperk, boeven ving. Dat moet een heidense klas geweest zijn…
Bron: Washington Post