Turkse blokkade YouTube opgeheven

YouTubegebruik Turkije

Turken vonden de weg naar YouTube via verschillende ‘vluchtroutes’ (afb: mashable.com)

Een dikke twee maanden nadat Turkije YouTube op het Turkse web had geblokkeerd, kunnen de inwoners van dat land weer onbelemmerd gebruik maken van die videodienst. De opheffing van de blokkade kwam vier dagen nadat het Turkse grondwettelijke hof had bepaald dat de ban een beperking van het in Turkije gegarandeerde recht op vrijheid van meningsuiting betekende en dus ongrondwettelijk was.

Uiteraard was YouTube blij met de opheffing van de blokkade. Tegen de blokkade hadden zowel moedermaatschappij Google, de Turkse orde van advocaten en een Turkse particulier bezwaar gemaakt. Eerder hadden al lagere Turkse rechtbanken zich over de kwestie gebogen. Die kwamen tot uitspraken die zowel voor als tegen de opheffing van de blokkade waren. De Turkse telecomautoriteit BTK weigerde de blokkade op te heffen voordat de ‘misdadige inhoud’ van YouTube zou zijn verwijderd. Het is (mij) onduidelijk of dat inderdaad ook is gebeurd.
YouTube werd eind april geblokkeerd, nadat er beelden op verschenen waren van een geheime Turkse veiligheidsbijeenkomst, waarin gesproken werd over de mogelijkheid van militaire operaties in Syrië. Eerder was Twitter in Turkije al op zwart gezet, nadat eerste minister  Recep Tayyip Erdoğan had aangekondigd deze berichtendienst helemaal ‘uit te roeien’. Ondanks de ban vonden vele  Turken omwegen om toch van deze geblokkeerde sociale netwerken gebruik te maken. De ban van Twitter werd al begin april opgeheven op last van het grondwettelijk hof.

Bron: Mashable

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.