Duitsland begint onderzoek naar afluisteren Merkel

Veilige foon Merkel

Angela Merkel toont in maart op de CeBit een uiterst veilige Blackberry Z10, die de Duitse regering gebruikt (foto: Der Spiegel)

Het Duitse openbare ministerie gaat een onderzoek beginnen naar het mogelijke afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Procureur Harald Range heeft de juridische commissie van de Bondsdag daarvan op de hoogte gesteld. Range benadrukte geen onderzoek te zullen doen naar het afluisteren van andere Duitse ingezetenen.

Het besluit zet waarschijnlijk de toch al wat gespannen verhoudingen tussen de VS weer onder druk, stelt de Britse krant the Guardian. Merkel was niet erg blij toen ze vernam dat de Amerikaanse dienst haar afluisterde. In het privacygevoelige Duitsland stak een storm van protest op en het Duitse parlement onderzoekt zelf de ongeoorloofde afluisterpraktijken op het web en het telefoonnet en bekijkt welke rol de Duitse veiligheidsdiensten daarin gespeeld hebben (spelen?). Sommige Duitse politici zijn boos over de weigering van Range een breder onderzoek te doen naar het afluisteren van Duitse burgers door de NSA.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.