NSA vindt eindelijk intern bericht Snowden

intern bericht Snowden

Het bewuste bericht dat de NSA vrijgaf. Commentaar Snowden: “Er is meer…”

Klokkenluider Edward Snowden heeft altijd beweerd dat hij de in zijn ogen illegale spionagedrift van de NSA intern heeft aangekaart, maar nu, een jaar nadat Snowden met de eerste NSA-documenten naar buiten is getreden, probeert de geheime dienst de klokkenluider in deze onderuit te halen. De dienst bracht een e-bericht naar buiten van Snowden over die kwestie. Dat zou de enige keer zijn dat hij de kwestie ter sprake bracht en dan ging het alleen nog maar om vragen over de stof die hij bij zijn, net afgeronde, opleiding had moeten leren, aldus de NSA. Zes maanden geleden verklaarde de dienst nog niets te hebben kunnen vinden dat op ongerustheid van Snowden over de activiteiten van de NSA zou wijzen.

In een vraaggesprek met het tv-station NBC, dat woensdag werd uitgezonden, stelde Snowden dat het opmerkelijk was dat na alle eerder hardnekkige ontkenningen nu toch iets boven water komt. Bovendien zouden er veel meer berichtenwisselingen hebben plaatsgevonden over het idee dat een gerechtelijk bevel het hoogste gezag zou hebben en niet de wil van het Congres. “Als het Witte Huis echt de waarheid boven water wil krijgen, dan moet dat niet erg moeilijk zijn”, zei hij tegen tegen Terence McCoy van NBC. Hij heeft er alle vertrouwen in dat uiteindelijk als boven water zal komen.
Ook als dat niet zo is, dan bewijst dat volgens Snowden niet veel. Als zelfs twee machtige Democratische senatoren, Ron Wyden and Mark Udal, niets konden uitrichten toen ze kennis kregen van illegale, massale afluisterpraktijken, welk effect zou dan interne kritiek hebben gehad? De NSA is een organisatie die er op gericht is dit soort  vragen  te negeren en te onderdrukken, zei Snowden. Hij hield vol dat hij zowel mondeling als schriftelijk de kwalijke kanten van de NSA-praktijken intern aan de orde heeft gesteld.
De NSA liegt en bedriegt, wil Snowden maar zeggen. De dienst zei zich te hebben gehouden aan de Duitse wet voor naar buiten kwam dat ze dat niet deed. De NSA zei zich niet met economische spionage bezig te houden, hetgeen ook niet bleek te kloppen. Snowden ziet zichzelf als een patriot. Uit patriottische overwegingen heeft hij besloten tot burgerlijke ongehoorzaamheid, schrijft de Washington Post.

Bronnen: Washington Post, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.