Camera Nokia gebruikt als toevalsgenerator

Nokia N9

De Nokia N9, of althans het fototoestel van 8 megapixels, blijkt een nuttige en goedkope kwantumgetallengenerator te zijn

Nicolas Gisin en collega’s aan de universiteit van Genève hebben het fototoestel van Nokia N9 gebruikt bij wijze van willekeurige-kwantumgetallengenerator. Zo’n systeem wordt gebruikt in de cryptografie ter bescherming van (digitale) communicatie en andere gegevensoverdracht, zo legt de onderzoeker uit in arxiv, maar is nogal duur. De N9-camera heeft een ‘resolutie’ van 8 miljoen beeldpunten. Daarmee is deze vorm van gegevensbescherming uiterst betaalbaar geworden, zegt Gisin.
De CCD-sensoren van dat toestel worden gebruikt om voor een prikkie het aantal invallende fotonen te tellen. Daarmee is dan de lichtruis te meten van een lichtkwantumemissie die het gevolg is van de verbinding van gaten en elektronen in een lichtdiode. De onderzoekers hebben een opzet gemaakt waarmee 400 fotonen zijn te meten in zeer korte tijd. Op die manier ontstaat er een kwantumgetallengenerator met een capaciteit van 1,25 gigabit per seconde. Zo’n getallengenerator zou makkelijk op een chip passen. Dat zou de aanzet kunnen vormen van een web dat is beveiligd door kwantumcryptografie.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.