De pot die de ketel verwijt

Gezocht: Chinese legerkrakers

Gezocht door de VS voor vergrijpen waar Amerika zichzelf op grote schaal schuldig aan maakt (foto: NYT)

De Amerikaanse advocaat-generaal heeft aangekondigd Chinees legerpersoneel aan te klagen voor het inbreken in netwerken van Amerikaanse bedrijven en organisaties, zoals Westinghouse, US Steel en Alcoa. Het gaat om vijf leden van de zogeheten eenheid 61398 van het Chinese leger, met de topkrakers bekend onder de bijnamen UglyGorilla en KandyGoo. Het gebaar was louter symboliek, omdat er geen enkele kans is dat China de vijf uit te leveren.
De groep zou haar activiteiten al in 2006 zijn begonnen. Bij Westinghouse stalen de krakers 700 000 pagina’s met e-berichten. Westinghouse was toen dat gebeurde in onderhandeling met Chinese bedrijven. Tot nu toe was de reactie van Amerikaanse kant rustig. Die diplomatieke aanpak om te komen tot afspraken over het rondneuzen op het wereldwijde web heeft kennelijk weinig opgeleverd. Vandaar deze symbolische actie van een land met tonnen boter op zijn hoofd.
De Amerikaanse verontwaardiging doet een beetje vreemd aan als je in een ander bericht in de New York Times leest dat de NSA bij allerlei bedrijven elektronisch inbrak om economische informatie te stelen. Zo zou de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en het netwerk van het Chinese bedrijf China Telecom het slachtoffer van de nieuwsgierigheid van de NSA zijn geweest. Ook de EU-commissaris voor mededinging Joaquín Almunia zou zijn afgeluisterd. Kennelijk heeft de NSA, opgezet als dienst om vooral het terrorisme te bestrijden, een brede taakopvatting.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.