Het rommelt op internet

DradenwinkelHet rommelt op internet. In de VS wil de FCC, de Amerikaanse toezichthouder op telecommunicatie, naast het gewone internet een extra betaald snelnet creëren, terwijl onderwijl Brazilië bezig is met plannen de hegemonie van de VS op het wereldwijde web aan banden te leggen. Opmerkelijk is dat China en Rusland, twee min of meer autocratische geregeerde landen, acte de présence geven op een in Brazilië belegde internetconferentie NetMundial met ideeën om greep op hun eigen burgers te houden. De alom geroemde en aangehangen netneutraliteit komt zo danig op de tocht te staan. De FCC wil dat Amerikaanse bedrijven voor geld hun bits sneller over het wereldwijde web gestuurd kunnen krijgen dan het ‘gewone volk’. Het lijkt dan te gaan om de laatste kilometer naar de klant van, bijvoorbeeld, Netflix. Dergelijke contracten zouden zakelijk handig moeten zijn. Blokkades zouden uitdrukkelijk verboden zijn. Het schijnt dat bedrijven als Netflix, dat films in de aanbieding heeft, nu al meer betalen voor meer snelheid. Ze sluiten tegen betaling de server met ‘inhoud’ direct aan op het netwerk van de aanbieder. De federale commissie wil de nieuwe regels op 15 mei laten ingaan.
Ondertussen loopt er in Brazilië een conferentie die als doel heeft de macht van de VS op internet te breken. Voor een deel is dat streven ingegeven door de ontzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff over het NSA-schandaal. Ook Rousseff werd door deze in opspraak geraakte Amerikaanse veiligheidsdienst afgeluisterd. Ze zegde zelfs een bezoek aan de VS af. Rousseff wil dat de internetorganisaties worden ontamerikaanst. Duitsland, waar de onthullingen van het NSA-schandaal heftige reacties hebben veroorzaakt, wordt aangeklampt om een resolutie in de algemene vergadeirng van de VN aanvaard te krijgen dat recht op privacy een mensenrecht is. Aan de vooravond van NetMundial heeft het Braziliaanse parlement een wet aanvaard waarop de vrijheid van meningsuiting, bescherming van de privésfeer en gelijke behandeling op internet worden gewaarborgd.
Opmerkelijk is dat Washington heeft aangekondigd dat een van die door Amerikanen overheerste internetorganisaties ICANN, die web-adressen ‘uitgeeft’, dat alleenrecht voor volgend jaar zal verliezen. Hoe het alternatief er gaat uit zien is nog niet bekend, maar het heeft er alle schijn van dat de VS een stevige vinger in de pap houden. Brazilië wil dat de internetorganisaties onder de VN zullen ressorteren.
Internet is een mistig gedoe, ontstaan als een project van techneuten. Verschillende van die internetorganisaties lijken wel geheime genootschappen. Zo is de Internet Engineering Taskforce een zelfaangestelde instantie die de verbondenheid van het wereldwijde web technisch garandeert door het opstellen van normen. De club heeft geen juridische status, maar fungeert als onderdeel van de Internet Society. Deze technische rebellenclub vergadert drie keer per jaar en heeft als motto dat van internetveteraan David Clark overgenomen: “We verwerpen koningen, presidenten en verkiezingen. We geloven een vage overeenstemming te zullen vinden om de code te laten draaien.” Volgens het blog van de Amerikaanse krant Washington Post zijn China en Rusland op NetMundial vooral bezig de zeggenschap over het ‘eigen’ web veilig te stellen. Die landen hebben een agenda die bijna het spiegelbeeld is van die van Rouseff. Het zal nog lang onrustig blijven in internetland…

Bronnen: Der Spiegel, Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.