NSA luisterde Amerikanen af zonder aparte toestemming

NSADe Amerikaanse veiligheidsdienst, die zijn pijlen vooral gericht zou moeten hebben op het buitenland, heeft, zonder apart gerechtelijk bevel, ook gesprekken en berichten van Amerikaanse burgers onderschept. In een brief aan senator Ron Wyden, van de Amerikaanse commissie stiekem, beaamt spionnenbaas James Clapper dat voor het eerst. Dat zou zijn gebeurd om de goedkeuringsprocedures in te perken en zou geheel volgens de regels van de grondwet hebben plaatsgevonden, stelt Clapper. Clapper vertelt niet hoe de NSA daarbij te werk ging. Hij schreef de brief nadat Wyden in januari hem had gevraagd of die ongeautoriseerde onderscheppingen ook zijn voorgekomen.
De bekentenis zal een probleem worden voor president Barrack Obama. Bij de eerste onthullingen van Edward Snowden, verdedigde de Amerikaanse president ‘zijn’ geheime dienst nog met bravoure, maar daar is steeds minder reden voor. Volgens Obama destijds, zou geen Amerikaan worden afgeluisterd. Het zou alleen om het verzamelen van metadata zijn gegaan. Obama moet zich flink voor joker gezet voelen. Net als zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel heeft de Amerikaanse president er kennelijk geen flauw benul van wat zijn geheime diensten doen en hoe ze te werk gaan.

Clapper verwijst in de brief naar de herbevestiging door het parlement van sectie 702 in de veiligheidswet (FISA), waarop de NSA-bevoegdheden voor een belangrijk deel leunen. “Zoals U weet heeft het congres sectie 702 opnieuw bevestigd. Een voorstel om dergelijke operaties te beperken heeft het niet gehaald.” De beruchte ‘sectie’ geeft de NSA de bevoegdheid tot het verzamelen van informatie zonder afzonderlijke toestemming in het buitenland. Daartoe wordt ook de communicatie tussen buitenlanders en Amerikaanse burgers gerekend. Daar mag de ‘bijvangst’ worden meegenomen. De bevoegdheden zijn later door de FISA-rechtbank nog wat opgerekt, waardoor de NSA ook in databanken mag zoeken naar gegevens van Amerikaanse burgers.
Zoals vaker gemeld zitten de Amerikanen er niet zo mee dat niet-Amerikanen bespioneerd worden. Iets soortgelijks doet zich ook voor bij de droonmoorden van de Amerikaanse overheid. Die worden pas een probleem als Amerikaanse burgers met behulp van droons worden omgelegd. Eigen volk eerst, zeggen de nogal paranoïde Amerikanen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.